Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
25. 6. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

4

Natisni članek

nasvet zasebnost Google

Četrtek, 25. 6. 2020, 4.00

3 leta, 10 mesecev

Od zdaj po 18 mesecih ne bodo več vedeli, kje ste bili in kaj ste gledali

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

4

Google | Google, ki je novost napovedal in jo uporabnikom tudi takoj ponudil v sredo, se je za ta korak najverjetneje odločil zaradi vse strožje zakonodaje o varovanju zasebnosti uporabnikov v Evropi in Kaliforniji, Googlovi matični zvezni državi v ZDA. | Foto Reuters

Google, ki je novost napovedal in jo uporabnikom tudi takoj ponudil v sredo, se je za ta korak najverjetneje odločil zaradi vse strožje zakonodaje o varovanju zasebnosti uporabnikov v Evropi in Kaliforniji, Googlovi matični zvezni državi v ZDA.

Foto: Reuters

Uporabniki Googlovih storitev bodo lahko v prihodnje manj zaskrbljeni zaradi osebnih podatkov, ki jih o njih zbira Google, saj bo internetni velikan njihovo zgodovino spletnega iskanja in lokacij po novem samodejno izbrisal vsakih 18 mesecev. 

Zelo neprijetno vprašanje, ki mora zanimati več kot polovico Slovencev:

Google bo nekatere najbolj občutljive podatke o vas zdaj hranil le poldrugo leto

Nov Googlov prijem za izboljšanje zasebnosti je pri novih uporabnikih od danes omogočen brezplačno, obstoječi imetniki Googlovih uporabniških računov pa si lahko funkcijo vklopijo na tej spletni povezavi

Samodejni izbris osebnih podatkov je na voljo v treh kategorijah: za zgodovino spletnega iskanja in dejavnosti v aplikacijah, za zgodovino lokacij ter za zgodovino ogledov videoposnetkov na YouTubu. 

Vse osebne podatke bo Google samodejno izbrisal po 18 mesecih (čeprav v sporočilu za javnost za YouTube navajajo dobo 36 mesecev). Mogoče je sicer določiti tudi krajši, trimesečni interval izbrisov osebnih podatkov. 

Nadzorna plošča za upravljanje samodejnega izbrisa podatkov. | Foto: Matic Tomšič Nadzorna plošča za upravljanje samodejnega izbrisa podatkov. Foto: Matic Tomšič

Google One, plačilo
Novice Nova dilema za marsikoga: plačaj ali pa imej vsako leto večjo težavo

Če ne želite, ni treba čakati 18 mesecev

Podatke o zgodovini dejavnosti v Googlovih storitvah in aplikacijah je kadar koli mogoče odstraniti tudi ročno, kar lahko storimo na nadzorni plošči Moja dejavnost v Googlu. Za ogled zgodovine morate biti prijavljeni v uporabniški račun Google. 

Uporaba samodejnega izbrisa podatkov seveda ni nujna. Tudi novi uporabniki, pri katerih je funkcija sprva omogočena samodejno, jo lahko izklopijo. 

Uporabnikom, ki danes vklopijo samodejni izbris zgodovine lokacij, bo Google takoj izbrisal vse zabeležene lokacije do 1. januarja 2019.  | Foto: Matic Tomšič Uporabnikom, ki danes vklopijo samodejni izbris zgodovine lokacij, bo Google takoj izbrisal vse zabeležene lokacije do 1. januarja 2019. Foto: Matic Tomšič

Google, ki je novost napovedal in jo uporabnikom tudi takoj ponudil v sredo, se je za ta korak najverjetneje odločil zaradi vse strožje zakonodaje o varovanju zasebnosti uporabnikov v Evropi in Kaliforniji, Googlovi matični zvezni državi v ZDA, poroča tiskovna agencija Reuters. 

Preberite tudi:

Google, Android, pametni telefon
Novice Od marca tudi v Sloveniji: kupci telefonov se bodo morali odločiti
Google Maps
Novice Kaj skriva modra pika, ki jo ima na telefonu večina Slovencev
Google Play
Novice Google Sloveniji odprl pomembna vrata, a z grenkim priokusom
Ne spreglejte