Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2013,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Facebook Twitter

Četrtek, 13. 6. 2013, 14.05

8 let

Facebook in Twitter raj za narcise?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pozor, aktivni uporabniki Twitterja in Facebooka: morda ste narcisoidni. Vsaj tako pravi zadnja raziskava univerze v Michiganu.

Ugotovila je, da bi lahko bila redna uporaba družbenih omrežij povezana z narcisoidnimi nagnjenji uporabnikov vseh starosti. Michiganski raziskovalci Elliot Panek, Yioryos Nardis in Sara Konrath, ki so raziskavo objavili v mediju Computers in Human Behavior, so spremljali, koliko objav posamezniki dnevno objavijo na Facebooku in Twitterju, koliko časa namenijo branju komentarjev ter objav in kolikšen osebnostni pečat pustijo na svojih profilih. Povprečna starost anketirancev je bila 35 let, vključili pa so 93 odraslih oseb in 486 dodiplomskih študentov.

In ugotovitve? Mladi študentje, ki pogosteje tvitajo, so dosegli višjo stopničko pri določenih tipih narcizma, ki vključuje tudi ekshibicionizem, nadrejenost in izkoriščevalnost. "Mladi ljudje pogosto precenijo pomembnost svojih mnenj," je izsledke raziskave komentiral Panek.

Precejšnjo razliko so opazili med mladimi uporabniki in tistimi v srednjih letih – narcisi so seveda tudi med njimi, vendar pa delujejo na drugačen način: gre za objavo v želji, hotenju po potrditvi svojih prijateljev. Gre za ljudi, ki so socialno že oblikovani, družbena omrežja pa uporabljajo le za dodatne potrditve znotraj svojih krogov.

Vendar pa raziskovalci dodajajo, da se raziskava ni osredotočala na to, ali obstaja neposredna povezava med narcisoidnostjo in povečano uporabo družbenih omrežij, temveč je bil njen namen le raziskovanje njune povezave. Žal pa ne razkriva, kolikšna uporaba – torej objavljanje tvitov, objav, fotografij – naj bi mejila na narcisoidnost, hkrati pa se pojavlja tudi vprašanje, ali so pri tem izključili tiste uporabnike, ki svoje profile uporabljajo bolj za reklamo svojih izdelkov oziroma drugih dosežkov. Čeprav je med podjetniki tudi nekaj narcisov, pa njihove objave vendarle niso namenjene napihovanju ega, temveč promociji.

Ne spreglejte