Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
7. 2. 2019,
13.04

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,85
davki dohodnina Finančna uprava RS eDavki obresti obresti na depozite

Natisni članek

Četrtek, 7. 2. 2019, 13.04

5 let, 5 mesecev

eDavki napovedujejo nadaljnje poenostavitve

Elektronske napovedi dohodnine od domačih obresti še ni (a bo kmalu, obljubljajo)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,85
eDavki | Spletni sistem eDavki je marsikateremu zavezancu olajšal poslovanje in komunikacijo s Finančno upravo Republike Slovenije, a je še veliko možnosti za okrepitev tovrstnega digitalnega poslovanja. | Foto Ministrstvo za finance

Spletni sistem eDavki je marsikateremu zavezancu olajšal poslovanje in komunikacijo s Finančno upravo Republike Slovenije, a je še veliko možnosti za okrepitev tovrstnega digitalnega poslovanja.

Foto: Ministrstvo za finance

Zavezanci za dohodnino od obresti, ki so jih izplačale slovenske in evropske banke, svoje napovedi še ne morejo oddati elektronsko, čeprav je rok za oddajo čez tri tedne. Finančna uprava obljublja, da bo naslednji teden vse urejeno – in da bo postopek preprostejši.

Nekaj več kot šest tisoč slovenskih davčnih zavezancev (lani jih je bilo 6.239), ki so v bankah in hranilnicah Slovenije in drugih držav Evropske unije v lanskem letu dosegli več kot tisoč evrov obresti, mora do 28. februarja oddati napoved za obdavčitev teh dohodkov. Temu obrazcu se v eDavkih uradno reče Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ter v drugih državah članicah EU (Doh-DHO).

Toda če danes, tri tedne pred iztekom tega roka, želite to napoved oddati elektronsko prek sistema eDavki, tega ne boste mogli narediti. Sistem bo sporočil, da oddaja obrazca ni možna, drugih informacij pa na strani s tem sporočilom niso zapisali.

Dohodnina
Novice Na Fursu pričakujejo prve napovedi za odmero davkov letos

Elektronska vložitev možna, tudi ko ni elektronskega obrazca

Na Finančni upravi Republike Slovenije so nam pojasnili, da bo ta elektronski obrazec na eDavkih omogočen naslednji teden. Še vedno ga namreč poenostavljajo, saj želijo čim bolj olajšati izpolnjevanje in vložitev (tudi) tega obrazca.

Oddaja te napovedi pa je možna brez obiska davčne izpostave ali pošiljanja po pošti tudi v času, ko obrazca še ni v elektronski obliki. Vse dokumente in obrazce, ki jih sistem eDavki še ne pozna ali začasno ne ponuja v elektronski obliki, je mogoče prav tako oddati prek sistema eDavki, in sicer tako, da papirnati obrazec skenirajo in ga nato oddajo kot lastni dokument. Za obračun dohodnine od pridobljenih slovenskih obresti in obresti v Evropski uniji je enakovredni obrazec (DOHKAP št. 2) na voljo na spletnih straneh finančne uprave.

furs
Novice Do davkarije prek zaslona svojega mobilnega telefona

Prvih tisoč evrov domačih obresti letno ni obdavčenih

Dohodnina na obresti, ki so jih izplačale slovenske banke in banke s sedežem v Evropski uniji, znaša 25 odstotkov, a le na znesek, ki v koledarskem letu presega tisoč evrov. Vsi tisti, ki tega zneska niso dosegli, niso zavezani plačilu te oblike dohodnine in jim zato te napovedi ni treba oddajati.

Pri dolgoročnih depozitih (nad enim letom) varčevalec lahko do izteka koledarskega leta, v katerem je sklenil takšno varčevanje, izbere, ali bo obresti na takšno vlogo prijavil v celoti po izteku depozita ali vsako koledarsko leto posebej, kot če bi bile te obresti izplačane. Druga opcija je zanimiva, ker v številnih primerih varčevalcu omogoča boljšo izrabo letne olajšave v višini tisoč evrov.

Davek. Davčna napoved. Davki.
Novice Furs lani pobral milijardo evrov več davkov kot v 2017

Vse obresti iz tretjih držav so obdavčljive

Poleg obresti, doseženih pri slovenskih bankah in hranilnicah, ter tistih, ki imajo sedež v Evropski uniji, so v Sloveniji obdavčljive tudi vse druge dosežene obresti: od obveznic, posojilojemalcev in v ustanovah zunaj Evropske unije.

Te dohodke je treba prijaviti na drugem obrazcu (Doh-OBR), pripadajoči elektronski obrazec pa je že omogočen. Tudi za to napoved je na spletnih straneh finančne uprave na voljo enakovreden papirnati obrazec, poleg slovenščine, italijanščine in madžarščine tudi v angleščini, saj so davčni zavezanci v Sloveniji tudi tujci, ki so rezidenti Slovenije.

Ne spreglejte