Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
20.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Severna Koreja Kim Jong Un Matic Tomšič

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 20.07

8 let

Digitalno okno v svet za milijone Severnih Korejcev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Polovica gospodinjstev v urbanih predelih Severne Koreje v bivanjskih prostorih skriva prenosni multimedijski predvajalnik, namenjen ogledovanju vsebin iz držav onkraj meja totalitaristične države.

Petinštiridesetevrski predvajalnik, imenovan tudi notel (skovanka iz besed notebook, prenosni računalnik, in telephone, telefon) milijonom Severnih Korejcev omogoča, da zaobidejo stroge državne omejitve dostopnih multimedijskih vsebin. Represivni severnokorejski režim namreč prepoveduje ogledovanje, poslušanje ali razpečevanje videoposnetkov, filmov, novičarskih oddaj in glasbe iz držav Zahoda, med katere seveda spada tudi Južna Koreja, najbližja soseda Kim Džong Unove diktature. "Če te zaslišujejo, poveš, da si gledal film severnokorejske produkcije" A vladni nadzor vsebin na ploščkih in medijih DVD, ki jih severni Korejci vstavijo v predvajalnike notel, je seveda nemogoč. Naprava, ki jo je v Severni Koreji po pisanju Guardiana mogoče kupiti za 300 kitajskih juanov oziroma približno 45 evrov, je dovolj majhna, da jo je preprosto skriti v blazine ali pod omare. Lastništvo notela je bilo v Severni Koreji lani sicer legalizirano, a ga mora vsak kupec registrirati in povezati z državnim televizijskim kanalom. Oblasti lahko tako spremljajo, kateri lastnik notela gleda prepovedano vsebino z zahoda, kot so južnokorejske telenovele ali hollywoodski filmi.

A kot je za Daily NK, portal, ki ga upravljajo severnokorejski prebežniki, povedal eden od njih, je vladne inšpektorje, ki na vrata lastnikov notelov trkajo kar pogosto, preprosto preslepiti. "V ležišče za optični medij vstaviš DVD z domačim filmom, v režo USB pa ključ z oddajo, filmom ali poročili tuje produkcije. Če te obišče inšpekcija, izvlečeš USB-ključ in poveš, da si gledal severnokorejski film," piše Daily NK.

Internet še vedno utopija Medtem ko dostop do multimedijskih vsebin z Zahoda za prebivalce Severne Koreje z malo iznajdljivosti ni več nemogoč, pa je uporaba interneta skoraj za vse državljane, ki niso del političnega vrha, še vedno utopija. Tisti, ki imajo možnost povezave s spletom, so pri brskanju omejeni na intranet, s katerim upravlja severnokorejska vlada. Medmrežje je nedostopno tudi poltretjemu milijonu lastnikov mobilnih telefonov, med katerimi je rastoče število pametnih modelov. Prepovedani so tudi klici v tujino.

Ne spreglejte