Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recenzija Andrej Pirnat

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 12.27

8 let

Call of Duty Black Ops III: Ko vojak postane orožje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najnovejši del serije Call of Duty ne prinaša revolucije. Drži se preverjenega recepta in stavi na vsebinsko količino. Vseeno si Black Ops III zasluži naziv najboljše strelske igre leta 2015.

Call of Duty. Dolgometražna igričarska franšiza, ki je svoj pohod začela že davnega leta 2003. Že davno je presegla okvire igrice in postala popkulturni fenomen, referenca v televizijskih serijah, filmih in stripih. Vsako leto podira tako prodajne kakor tudi proračunske rekorde. Kljub svoji popularnosti pa ima vsaj toliko nasprotnikov kot oboževalcev.

Mnogi ji očitajo ponavljanje prežvečenega recepta, odsotnost globine, predvsem pa molzenje denarja uporabnikov. A kljub očitkom praktično vsako leto prejme pohvalne recenzije in si najde mesto v igralni konzoli vsakega navdušenca nad digitalno akcijo. Morda res ni med najbolj izvirnimi, a razvijalcem gre priznati, da znajo poskrbeti za spektakel, ki te med hladnimi meseci drži prikovanega pred zaslonom, vse dokler se ne odvrti zaključna špica.

Loti se resnih tem, ki pa jih predstavi na lahkoten način Tudi letos seveda ni nič drugače. Na prodajnih policah je namreč že novi Call of Duty, tokrat podnaslovljen Black Ops III. Medtem ko je lanskoletna instalacija Advanced Warfare postregla z neizmerno zabavnim vzdušjem in akcijo v stilu B-produkcijskih filmov, ima letošnji Black Ops III precej večje načrte.

Dotakne se namreč številnih perečih tem, ki danes v svetu dvigajo prah. Z vprašanji o pravici do zasebnosti, avtonomiji umetne inteligence in kje je meja med strojem in človekom, poskušajo avtorji igri dati globino, kakršne ni imela nikoli doslej. Pohvalno, a če vsebino primerjamo s filmi in knjigami, ki obravnavajo podobno tematiko, scenarij na koncu vseeno izpade manj inteligenten in provokativen.

Zgodba svari o slabih posledicah razvoja tehnologije Zgodba vas postavi na bojišče prihodnosti, v leto 2065. Prevzamete vlogo supervojaka, ki ga je vojna krepko stala fizičnega zdravja. V zadnji bitki je namreč ostal brez polovice telesa, zato so ga znanstveniki vzeli za poskusnega zajčka. Nanj so pritrdili robotske okončine, njegove sposobnosti izboljšali z nanotehnologijo in ga še neogretega poslali nazaj na peklensko območje.

Nadaljevanje, ki sledi, pa vas bo pustilo odprtih ust. Igra namreč zavije v zelo skrivnostne smeri in na koncu se boste upravičeno vprašali, ali ste res odigrali partijo Call of Dutyja ali pomotoma zašli v Alicino Čudežno deželo. Ne želimo razkriti preveč, ampak čaka vas ogromno nepričakovanih preobratov, zgodba pa nosi močno opozorilo o morebitni negativni prihodnosti človeštva, če se bo tehnološki napredek še naprej izrabljal v vojaške namene.

Enoigralska kampanja sodobni pogled združuje s starimi časi Vaš prvi postanek bo najverjetneje enoigralska kampanja. Čeprav je podobno kot v predhodnikih pot skozi njo precej linearna, vas čaka globlja in daljša izkušnja. Ogromna bojišča vas namreč zasujejo z akcijo, katere se lahko lotite sami ali pa v sodelovanju s prijatelji, kar je sploh nepozabna izkušnja. S šefovskimi spopadi, težko premagljivimi nasprotniki in neskončnim seznamom padlih vojakov pa Black Ops III marsikdaj spomni tudi na starejše strelske igre, kjer je ključno vlogo igrala ročna spretnost s tipkovnico ali z igralnim ploščkom.

Čeprav igralna mehanika ostaja zvesta prejšnjim delom v seriji in vsebuje veliko že videnega, to spretno skrije z novim obširnejšim dizajnom prizorišč in občutkom večje svobode med akcijo. S tem ponudi tudi več možnosti za ponovno preigravanje, saj lahko k spopadom pristopite na različne načine, hkrati pa tako ne boste nikoli dobili občutka, da se igra ponavlja ali vleče.

Zombiji so (še) vedno "in" Ko opravite z enoigralsko izkušnjo, kar vam bo vzelo okoli 10 ur, pa se prava zabava v resnici šele začne. Takrat se namreč odklene posebna zombijevska kampanja, ki misije iz klasične kampanje obarva z novo zgodbo, virtualni svet pa namesto kibernetskih vojakov naselijo vedno aktualni živi mrtveci.

Poleg nove preobleke in obrazov, ki so jih posodili Jeff Goldblum, Ron Pearlman in Heather Graham, pa se nekoliko spremeni tudi igralna mehanika. Podobno kot nas učijo postapokaliptični zombijevski filmi, sta namreč tudi tu za preživetje potrebna izjemna usklajenost in sodelovanje. Če se teh načel ne držimo, kmalu končamo kot obrok zombijevske družine. Vse skupaj močno spominja na odlično igro Left 4 Dead, le da so mrtveci tukaj dosti bolj nevarni.

Call of Duty zaživi šele v družbi Kljub vsej zabavi, ki jo nudijo samotarski načini igranja, pa glavni biser ostaja večigralstvo, ta tokrat podpira tudi igranje na enem zaslonu. Čeprav smo ga pri seriji že tako vajeni na najvišji ravni, ga novi Black Ops dvigne še raven višje.

Za razliko od lanskoletnega Advanced Warfara, ki se je igral kot na ekstaziju, je izkušnja tokrat počasnejša in precej bolj strateško usmerjena. Posledično bodo tudi stari mački potrebovali nekaj dlje, da ujamejo ritem. V sedmih različnih načinih se lahko za zdaj vojskujete na dvanajstih zemljevidih, večigralska bojišča pa so raznolika, dobro uravnotežena in premišljeno sestavljena, predvsem pa primerna za vse tipe igralcev (da "kemper", tebe gledamo).

Najboljša strelska igra letošnjega leta Call of Duty Black Ops III je nedvomno najboljša prvoosebna strelska igra letošnjega leta, ki v prvi vrsti prepriča z odlično igralnostjo in ogromno količino raznolike vsebine. Ne glede na to, ali se radi zabavate sami ali v družbi, Black Ops ima nekaj za vsakogar. Spektakularna enoigralska kampanja bo navdušila vse privržence filmov Michaela Bayja, zombijevski način bo prepričal ljubitelje grozljivk, večigralstvo pa bo pošteno preizkusilo še tako podkovane digitalne vojake.

Škoda le, da si razvijalci niso upali stopiti še malce dlje iz svojih okvirjev, da bi naredili nekoliko manj premočrtno igro. Vseeno, dolgčas ne bo nikomur. Zagotovljeno.

Ocena: 8,5

Zvrst: prvoosebna strelska akcija Razvijalec: Treyarch Založnik: Activision Igralne platforme: PC, Playstation 4, Xbox One

Lestvica ocen 0-1 - Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 1-2 - Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 2-3 - Igram, ker sem mazohist. 3-4 - Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 4-5 - Igre bi se lotil samo v službenem času. 5-6 - Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 6-7 - Kot privrženec dotične zvrsti bom v igri užival. 7-8 - Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 8-9 - Odlična igra z elementi klasike. 9-10 - Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte