Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
13. 6. 2024,
16.58

Osveženo pred

6 dni, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

Natisni članek

oglaševanje Google oglasi YouTube

Četrtek, 13. 6. 2024, 16.58

6 dni, 20 ur

Boj YouTuba proti blokiranju oglasov se zaostruje, jih kmalu ne bo več mogoče zaobiti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15
Preskoči oglase, YouTube | YouTube si resnično želi, da ga začnete plačevati. Letna naročnina bi uporabnika ali uporabnico v Sloveniji po zadnji podražitvi stala skoraj 115 evrov. | Foto Shutterstock

YouTube si resnično želi, da ga začnete plačevati. Letna naročnina bi uporabnika ali uporabnico v Sloveniji po zadnji podražitvi stala skoraj 115 evrov.

Foto: Shutterstock

YouTube v svojem boju proti uporabnikom, ki blokirajo prikazovanje oglasov pred in med predvajanjem videoposnetkov, domnevno preizkuša novo "orožje", ki bi lahko onemogočilo ali pa vsaj močno otežilo delo vsem orodjem za blokiranje oglasov. Ti so sicer velik trn v peti YouTubu, ki si močno prizadeva, da bi čim več uporabnikov začelo plačevati za premijsko različico YouTuba. Ta v Sloveniji po novem stane 9,55 evra mesečno.

Instagram
Novice Instagram preizkuša prikazovanje oglasov, ki jih ni mogoče preskočiti

Kot so na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, razkrili razvijalci vtičnika za blokiranje oglasov na YouTubu Sponsorblock, je YouTube začel preizkušati t. i. vstavljanje oglasov s strežniške strani, kar naj bi zlomilo delovanje Sponsorblocka.

Uporaba te tehnike v praksi pomeni, da oglasi postanejo del videoposnetkov na YouTubu in v predvajalnik niso dostavljeni zgolj takrat, ko to velevajo časovni žigi.

Nekateri uporabniki na forumu Reddit že poročajo, da so domnevno naleteli na primere videoposnetkov z "integriranimi" oglasi, saj njihova orodja za blokiranje oglasov niso delovala (vir).

Vodstvo YouTuba je že lani napovedalo, da v aplikacijo YouTube za pametne televizorje prihajajo 30-sekundni oglasi, ki bodo prikazani pred začetkom predvajanja vsebin in ki jih ne bo mogoče preskočiti na noben način (razen z YouTube Premium). TV-zasloni so z vidika prihodkov od oglaševanja najverjetneje YouTubova najpomembnejša platforma. Po njihovih lastnih navedbah si gledalci najbolj priljubljenih vsebin na YouTubu, to je zgornjih pet odstotkov vseh videoposnetkov glede na njihov doseg, kar 70 odstotkov oglasov ogledajo prav na TV-zaslonih.   | Foto: Shutterstock Vodstvo YouTuba je že lani napovedalo, da v aplikacijo YouTube za pametne televizorje prihajajo 30-sekundni oglasi, ki bodo prikazani pred začetkom predvajanja vsebin in ki jih ne bo mogoče preskočiti na noben način (razen z YouTube Premium). TV-zasloni so z vidika prihodkov od oglaševanja najverjetneje YouTubova najpomembnejša platforma. Po njihovih lastnih navedbah si gledalci najbolj priljubljenih vsebin na YouTubu, to je zgornjih pet odstotkov vseh videoposnetkov glede na njihov doseg, kar 70 odstotkov oglasov ogledajo prav na TV-zaslonih. Foto: Shutterstock

YouTube si res želi, da ga začnete plačevati

Pri YouTubu so v zadnjih dveh letih močno zaostrili boj proti najrazličnejšim metodam za blokiranje oglasov oziroma okrepili prizadevanja, da bi se več uporabnikov odločilo za naročnino na YouTube Premium, plačljivo storitev, ki med glavne adute prišteva tudi odsotnost oglasov med predvajanjem videoposnetkov. 

YouTube je naročnino na premijsko storitev sicer podražil – še lani je bilo treba za mesec uporabe YouTube Premium v Sloveniji odšteti 7,19 evra, zdaj pa že 9,55 evra. Dobra dva evra več mesečno se sicer ne sliši prehudo, toda v resnici gre kar za 32-odstotno podražitev. 

Pametni telefon, virus, trojanski konj, heker
Novice Ena največjih groženj pametnim telefonom z Androidom do zdaj: ukradejo vam lahko vse

Ob preizkušanju tudi do deset zaporednih oglasov pred predvajanjem videoposnetka je YouTube najresnejši korak v boju proti uporabnikov, ki se izogibajo oglasom, a za YouTube tudi ne želijo plačevati, storil oktobra lani, ko je uporabnikom tudi v Sloveniji, ki so imeli v spletnem brskalniku nameščen vtičnik za blokiranje oglasov, začel prikazovati opozorilo, da blokiranje oglasov na YouTubu ni dovoljeno.

YouTube | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Uporabnik, ki se mu je na zaslonu prikazal takšen poziv, si je z aktivnim vtičnikom za blokiranje oglasov nato lahko ogledal še največ tri videoposnetke (in vsakokrat prejel opozorilo, koliko si jih še lahko), nato pa je YouTube uresničil grožnjo in zablokiral nadaljnje predvajanje vsebin. 

Razvijalci orodij za blokiranje oglasov so se na spremembo sicer hitro prilagodili in trenutno se uporabnikom, ki imajo v brskalniku nameščenega katerega od tovrstnih vtičnikov, na primer uBlock Origin, oglasi ne prikazujejo več. 

Pica, lepilo
Novice Googlova umetna inteligenca svetuje: na pico dajte lepilo, da se bo sir bolje prijel
Ne spreglejte