Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
17. 10. 2014,
9.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Apple Matic Tomšič

Petek, 17. 10. 2014, 9.35

6 let, 7 mesecev

Apple pokazal orožja, s katerimi bo napadel praznično sezono

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na drugem jabolčnem dogodku v dobrem mesecu dni je bila v središču pozornosti predvsem nova generacija iPadov. Air 2 je s šestimi milimetri debeline najtanjša Applova tablica do zdaj.

Apple je na drugi predstavitvi naprav za prodajno sezono 2014/2015 pokazal tisto, kar smo od podjetja tudi pričakovali – novi generaciji tablic iPad Air in iPad Mini ter nekaj novih osebnih računalnikov, med katerimi prednjači iMac z vrhunskim zaslonom, ki podpira ločljivost 5K. Lepo po vrsti.

Bo Air nekoč tako tanek, da bo preprosto izpuhtel? iPad Air 2 je od svojega predhodnika tanjši kar za 18 odstotkov in je z vsega šestimi milimetri debeline najtanjša Applova tablica do zdaj. Če bi skupaj zlepili dva, bi dobili iPad prve generacije iz leta 2010, so njegove prelomne dimenzije v kontekst umestili pri Techradarju. Air 2 je tudi zelo lahek, saj tehta vsega 437 gramov.

Zaslon drugega "Zraka" (slovensko za Air) počez sicer meri slabih 25 centimetrov, kar pomeni, da se v grobem uvršča v 10- in večpalčni razred, kjer je konkurenca letos že kar huda, povečala pa se bo še vsaj za enega velikana – Googlov Nexus 9. Apple je Air 2 v primerjavi z lanskim modelom nadgradil z boljšim procesorjem (tokrat s 64-bitnim A8X, kar pomeni podobno zmogljivost kot pri telefonih iPhone 6 in 6 Plus) ter generaciji Air končno naklonil tudi čitalec prstnih odtisov TouchID, ki se je lani izgubil kdo ve kam.

Tisti, ki so Air 2 že prijeli v roke, se strinjajo, da gre znova za senzacionalno tablico, temu primerna pa bo seveda tudi cena (v ZDA) – od 500 dolarjev (390 evrov) za osnovni model s 16 gigabajti prostora do 830 dolarjev (650 evrov) za 128-gigabajtno različico z možnostjo povezave LTE. Pri nas bodo najbrž obveljale cene iz Applove britanske poslovalnice – 399 funtov (500 evrov) za najmanj, 659 funtov (slabih 830 evrov) za najbolj zmogljiv Air 2.

Mini 3 – manj zmogljiv, a ne bistveno cenejši Apple je malenkostno osvežil tudi najbolj prenosljivo hišno tablico. iPad Mini 3 je tako dobil biometrični senzor za prebiranje prstnih odtisov TouchID, operacijski sistem iOS 8.1 in (v najdražji različici) 128GB pomnilnika, sicer pa ostaja zelo podoben predhodniku. Še vedno ima 7,9-palčni zaslon vrste retina, 64-bitni procesor A7 in docela povprečen fotoaparat. Cena? Onkraj luže najmanj 400, največ 600 ameriških dolarjev.

Applov najboljši namizni računalnik do zdaj? Novi iMac, Applov vse-v-enem namizni računalnik, ima 70-centimetrski zaslon, ki prikazuje sliko ločljivosti 5K oziroma kar 5120 x 2880 slikovnih pik. Njihova gostota je sicer skoraj za tretjino manjša kot pri iPadu Air 2, a ker bodo uporabniki v zaslon strmeli z bistveno večje razdalje, razlike praktično ni, piše Techradar.

Posodobljeni iMac bo brez dvoma znova postal prva izbira grafičnih oblikovalcev, ki potrebujejo velik delovni prostor, a seveda le, če si ga bodo lahko privoščili – osnovna različica z nenavadno povprečno količino delovnega pomnilnika ("zgolj" 8 gigabajtov) bo pri nas namreč opremljena z 2500-evrsko cenovno nalepko. Mac Mini še vedno najmanjši in najtišji, a tudi najmanj zmogljiv Novega življenja so pri Applu vdihnili tudi osebnemu računalniku Mac Mini, ki ostaja zapakiran v lično aluminijasto ohišje iz enega kosa (Apple mu pravi unibody). Zdaj je opremljen z dvema priključkoma Thunderbolt 2, ki omogočata priklapljanje periferije, in novodobnimi Intelovimi procesorji Core i5, a le različicami z dvema jedroma. Najmanj zmogljiva različica Minija je Applov trenutno najcenejši osebni računalnik, saj stane le 500 dolarjev oziroma 400 funtov (500 evrov).

Yosemite! Yosemite za vse! iMac 5K in novi Mac Mini bosta privzeto poganjala Applov operacijski sistem OS X Yosemite 10.10, ki je od danes sicer brezplačno na voljo vsem uporabnikom Applovih računalnikov letnik 2009 ali novejših. Za nadgradnjo obiščite Mac App Store, podrobnejše informacije in navodila za namestitev pa lahko najdete na tej povezavi.

Ne spreglejte