Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
2. 2. 2016,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Apple Alphabet Google Matic Tomšič

Torek, 2. 2. 2016, 9.44

8 let

Apple ni več najvrednejše podjetje na svetu, prehitel ga je …

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Alphabet, podjetje, ki so ga ustanovili vodilni Googlovi možje in ki pod eno streho združuje Googlove spletne storitve in eksperimentalne projekte, je najvrednejše podjetje na svetu.

Stabilna rast cene delnic podjetja Alphabet (Google) in, morda še pomembneje, padanje cene Applove delnice (AAPL) v zadnjih tednih sta povzročila, da je Apple na borzi Nasdaq po koncu ponedeljkovega trgovanja padel na drugo mesto najvrednejših podjetij na svetu.

Kot poroča CNBC, je tržna kapitalizacija podjetja Apple znašala približno 491 milijard evrov (535 milijard dolarjev), podjetja Alphabet pa 522 milijard evrov (okrog 570 milijard dolarjev).

Finančni analitiki sicer pričakujejo, da se bo položaj med današnjim trgovanjem obrnil in da bo Apple (za mišjo dlako) znova prevzel primat. A to bo morda le začasna ponovna zmaga, saj je Alphabet na dobri poti, da Apple trajno zamenja na prvem mestu. Zakaj?

Trije razlogi, zakaj bi morali staviti na Alphabet in ne Apple Hitra rast prihodkov

Čeprav se je Apple v zadnjem četrtletnem poročilu o poslovnih rezultatih znova pohvalil z enormnim prihodkom, je bilo iz njega razvidno tudi, da se je njegova rast glede na preteklo leto upočasnila. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2015 je Applov prihodek glede na 2014 zrasel samo za 1,7 odstotka. Glavni razlog za to je bila najmanj eksplozivna prodaja novega pametnega telefona iPhone do zdaj, saj se je glede na predhodnikovo povečala samo za 0,4 odstotka.

Četrtletni prihodek Alphabeta je medtem poskočil za 19,3 odstotka (glede na zadnje četrtletje 2014). Glavni vir prihodkov podjetja, spletno oglaševanje z Googlom, je glede na prejšnje leto zrasel za 17 odstotkov.

Potencial za rast Alphabet ima ob spletnih storitvah v ognju več eksperimentalnih želez, s katerimi je v zadnjem letu sicer ustvaril 3,3 milijarde evrov izgube, a njihov potencial je ogromen. Na področju samovozečih avtomobilov je Google že pokazal prve obetavne rezultate in napovedal sodelovanje s Fordom, eden zadnjih prevzemom, podjetje Nest, pa je na dobri poti, da postane najpomembnejši razvijalec tehnologije za pametni dom na svetu. Tu je še projekt Google Fiber, s katerim želi Alphabet postati največji ponudnik hitrega širokopasovnega interneta v ZDA.

Apple na tem področju medtem ne more pokazati prav dosti, saj se preveč zanaša na en izdelek, pametne telefone iPhone. Prodaja osebnih računalnikov Mac in tablic iPad pada, pametna ura Apple Watch ni postala prodajna uspešnica. V objavi poslovnih rezultatov so pri Applu prejšnji teden izrazili namero o potencialu spletnih storitev na njihovih mobilnih platformah, a to je področje, kjer že blesti Google oziroma Alphabet. Apple sicer razvija tudi avtonomna električna vozila, a pokazal ni še nobenega.

Zgodovina tveganih potez, ki so se obrestovale Vlagatelji zaupajo Googlu oziroma Alphabetu, saj je v preteklosti že pokazal, da zna vlagati v prave posle. Pred desetimi leti je kupil YouTube, danes največjo platformo za deljenje videoposnetkov na svetu, leta 2014 podjetje Nest, ki mu pomaga razvijati tehnologijo za pametni dom. Google z večjimi prevzemi izraža težnjo po čim večji razvejanosti podjetja, s tem pa seveda pridobi tudi več potencialnih virov prihodkov.

Apple pod svojo streho medtem pretežno vabi mlada obetavna podjetja in startupe, ki niso nujno naložba v prihodnost, temveč aktualni razvoj tehnologije dopolnijo s svežimi idejami in novim znanjem. Tudi eden redkih velikih nakupov Appla v zadnjih desetih letih, avdiogigant Beats Electronics, ni bil investicija za naslednje desetletje, temveč je Apple njihove rešitve uporabil za izboljšanje trenutne ponudbe (Apple Music).

Google (Alphabet) pred Applom nazadnje leta 2010 Natančneje februarja 2010, ko je tržna kapitalizacija obeh podjetij znašala manj kot 200 milijard ameriških dolarjev (danes 183 milijard evrov). Takrat je bil za krmilom Appla še vedno Steve Jobs, najpomembnejši izdelek podjetja je bila serija osebnih računalnikov Mac, tablice iPad pa sploh še niso izdali.

Ne spreglejte