Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalo nesreča nesreča Soča

Petek, 18. 10. 2013, 11.28

8 let

Zdravnica je lahko zgolj potrdila smrt obeh potnikov v letalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letalo, ki je včeraj strmoglavilo na nabrežje Soče, je bilo last podjetja iz Obalno-kraške regije. Za 27-letnega pilota in 33-letnega potnika ob prihodu reševalcev ni bilo več pomoči.

Po prvih ugotovitvah je ultralahko letalo, last enega od podjetij iz Obalno-kraške regije, blizu vasi Kamno pri kraju Bečje iz zdaj še neznanega vzroka zadelo v žice daljnovoda nad Sočo. Letalo je nato padlo na desni breg Soče in obstalo obrnjeno na strehi.

Letalo poletelo iz Portoroža Zdravnica je pozneje na kraju nesreče lahko le potrdila smrt obeh potnikov, 27-letnega pilota inštruktorja in 33-letnega potnika, in odredila sanitarno obdukcijo. Po prvih ugotovitvah policije je omenjeno ultralahko letalo včeraj poletelo z letališča v Portorožu. Preiskava glede vseh okoliščin nesreče še vedno poteka, so sporočili s policije.

Poleg reševalcev in pristojnih služb si je kraj tragične nesreče ogledal tudi preiskovalec iz pristojne službe Ministrstva za infrastrukturo in prostor za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, pomoč v okviru preiskave pa so nudili tudi delavci ajdovskega letalskega podjetja. V zvezi z obravnavanim primerom letalske nesreče je bila obveščena tudi preiskovalna sodnica.

Tehniki Pipistrela so si ogledali kraj nesreče in zavarovali "reševalno kapsulo" Kot so povedali v službi za stike z javnostjo ajdovske družbe Pipistrel, jih je k preiskavi povabil republiškega inšpektorja službe za preiskovanje letalskih nesreč. Trije tehniki so morali poiskati in odstraniti padalo, s katerim pilot rešuje letalo in potnike v primeru težav, da ne bi prišlo do nenačrtovanega proženja.

Kot so še povedali, se padalo ne odpira samo, pač pa mora to s posebnim gumbom storiti pilot, za odprtje padala pa sta potrebni sekunda ali dve. Ponesrečeno letalo je letelo verjetno prenizko, da bi padalo sploh lahko rešilo letalo in potnika. Danes bodo Pipistrelovi tehniki pomagali tudi pri razstavljanju ostankov letala in njihovem transportu do kraja, ki ga bo za nadaljnjo preiskavo določil inšpektor.

Ne spreglejte