Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sobota,
26. 12. 2015,
16.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Patria Janez Janša Janez Janša Igor Bavčar Robert Časar

Sobota, 26. 12. 2015, 16.05

6 let, 6 mesecev

Zastaranje Patrie, vrnitev ubežnika Časarja in razveljavljena sodba Bavčarju

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Število smrtnih žrtev na slovenskih cestah se je po letih padanja spet obrnilo navzgor, organi pregona so obravnavali nekaj krutih umorov in bolj ali manj uspešno preganjali gospodarski kriminal.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekatere najodmevnejše dogodke na področju črne kronike v iztekajočem se letu. Družinsko nasilje in umor policista

Februarja so prometni policisti v avtomobilu 32-letnega Silva Temnika odkrili truplo njegove partnerice. Temnik je priznal, da je ubil ženo, pozneje pa v celjskem priporu naredil samomor.

Na Ižanski cesti v Ljubljani je julija voznik iz maščevanja namerno zapeljal v policijsko vozilo na nujni vožnji, pri čemer je umrl policist. Policija dogodek obravnava kot umor.

Tržič je letos dvakrat polnil strani črne kronike zaradi najkrutejših kaznivih dejanj: julija je Tržičan med prepirom ubil sokrajana, sredi oktobra je, prav tako v sporu, najemodajalka z ostrim predmetom ubila podnajemnico.

Priznanja v zadevi Škrbić, sojenje domnevnemu morilcu Jamnika

Trije od štirih domnevnih ugrabiteljev in mučiteljev Zorice Škrbić so septembra priznali krivdo. Blagoj Sazdov in Željko Petrović sta – za zdaj še nepravnomočno – obsojena na 14 oziroma 15 let zapora, Senad Livadić pa na dve leti in dva meseca. Za sodelovanje pri ugrabitvi tožilstvo preganja še Milana Trivkovića, ki krivde ne priznava.

Novembra, slabo leto po umoru direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, se je začelo sojenje njegovemu domnevnemu morilcu, nekdanjemu podrejenemu Milku Noviču. Več o vprašanjih, ki jih rešuje sodišče, preberite tukaj.

Časar s plaže za zapahe

Marca se je vrnil karibski ubežnik, obsojeni nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar. Policisti so ga leto dni po pobegu s pomočjo mednarodne tiralice izsledili v Dominikanski republiki in ga pospremili v slovenski zapor.

Bavčar ponovno na zatožno klop, Janša in drugi ne

Vrhovno sodišče je odločilo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v zadevi Istrabenz. Ugodilo je zahtevku nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja in nekdanjega svetovalca Istrabenza Kristjana Sušinskega ter jima razveljavilo sodbo, zadevo pa vrnilo v ponovno sojenje. Zahtevo nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota so zavrnili. Predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu je sodišče delno ugodilo in mu dosojeno kazen znižalo na eno leto in deset mesecev.

V zadevi Patria, v kateri so bili pravnomočno obsojeni ter zaprti prvak SDS Janez Janša, Ivan Črnkovič in Anton Krkovič, je ustavno sodišče aprila razveljavilo sodbo, v začetku decembra pa je primer po desetih letih pravnomočno zastaral.

Janša namerava po poročanju Reporterja vložiti odškodninske tožbe, tudi zoper predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo.

Policisti iščejo dokaze za nove postopke

Decembra je potekalo več odmevnih hišnih preiskav: policisti NPU in policijskih uprav so dokaze v preiskovanju sumov kaznivih dejanj iskali v Perutnini Ptuj, na na Sazasu, pri poslancu SDS in nekdanjem neizvršnem direktorju DUTB Andreju Širclju ter ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću.

Črna statistika slovenskih cest

V letošnjem letu ne moremo brez omembe prometnih nesreč. Te so do včeraj zahtevale 121 žrtev, kar je 20 odstotkov več kot lani in približno toliko kot leta 2013. Najhujša letošnja nesreča se je julija zgodila na primorski avtocesti. Umrlo je pet ljudi, štirje romunski državljani v sami nesreči, voznika tovornjaka pa so slaba dva tedna pozneje mrtvega našli v okolici Logatca.

Ne spreglejte