SiolNET. Novice Črna kronika
3,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: med ujetniki plazu v Rusiji ni Slovencev

3,98

termometer

Zaradi zemeljskega plazu, ki se je danes sprožil pod najvišjo goro v Rusiji, je na območju ujetih več kot 500 ljudi. Večinoma gre za turiste, med katerimi je okoli 130 tujih državljanov. Čeprav naj bi bili po prvotnih informacijah med njimi tudi Slovenci, so s slovenskega zunanjega ministrstva sporočili, da Slovencev ni med njimi.

Ruski mediji poročajo, da blato s pobočja gore Elbrus v republiki Kabardino-Balkaria onemogoča odhod okoli 50 turističnih skupin z območja. Od 350 turistov jih 130 prihaja iz ZDA, Nemčije, Poljske, Malezije, Francije, Velike Britanije, Južne Koreje, Indije, Egipta, Bolgarije, Moldavije, Ukrajine. Oblasti so razglasile izredne razmere.

Prva poročila so omenjala, da so med ujetimi turisti tudi slovenski državljani. A kot so pozno zvečer sporočili s slovenskega ministrstva za zunanje zadeve, po neuradnih informacijah regionalnih oblasti v Severnem Kavkazu med turisti, ki so ujeti na gori, ni slovenskih državljanov.

Po podatkih ruskih oblasti so sicer vsi turisti, ujeti na gori, v redu, so pred tem sporočili z zunanjega ministrstva.

Prizadetih osem tisoč ljudi

Ruska tiskovna agencija Tass je poročala, da bi zaradi uničenih cest lahko ostalo ujetih skoraj osem tisoč prebivalcev območja ruskega Kavkaza in turistov. Plaz je namreč na več mestih cesto popolnoma odnesel.

Oblasti so sporočile, da so pristojne službe sprožile akcijo iskanja in reševanja turistov. Predstavnik regije Jurij Kokov je na srečanju s pripadniki južnega vojaškega okrožja predlagal, naj vojska razstreli 300-metrsko skalo, ki preprečuje povezavo z glavno cesto.

Trije avtomobili s petimi potniki so zdrsnili v reko Baksan. Dve osebi so rešili, preostale še iščejo.

Plaz naj bi poškodoval tudi plinovod, več naselij v okolici pa je ostalo brez elektrike. Druge podrobnosti niso znane.

Elbrus je s 5.642 metri najvišja gora v Rusiji in v Evropi. Priljubljena je tudi med slovenskimi ljubitelji visokogorja in turnega smučanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin