Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
31. 3. 2014,
9.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

policija

Ponedeljek, 31. 3. 2014, 9.54

8 let

Zaradi desetmilijonske škode kriminalisti ovadili bankirje Gorenjske banke

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kriminalisti so zaradi suma kaznivih dejanj zoper gospodarstvo in povzročitve več milijonov evrov premoženjske škode kazensko ovadili tri osebe iz vodstva ene od bank, ki posluje na Gorenjskem.

V preiskavi so utemeljevali sume storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Storilcem grozi do osem let zapora.

Energetski družbi 18 milijonov evrov posojila Dve osebi sta osumljeni, da sta junija leta 2009 pri vodenju banke z zlorabo položaja družbi, ki se na Gorenjskem ukvarja z energetiko in naložbami, po pogodbi najprej odobrili prek 18 milijonov evrov posojila, s katerim je ta družba financirala nakup več sto tisoč delnic druge banke, potem pa je s to družbo še isti dan sklenila tudi opcijsko pogodbo, ki ji je omogočala poznejši odkup teh delnic.

S sklenitvijo te pogodbe sta osumljenca družbi omogočila, da banki pozneje brez tveganja proda tako parkirane delnice, saj banka sama za tak nakup še ni imela dovoljenja Banke Slovenije, niti ni bilo gotovo, da bi ga v skladu s predpisi sploh lahko pridobila. Zahtevo za izdajo dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža v drugi banki je posojilodajalka pri Banki Slovenije vložila šele konec leta 2009, dobila pa ga je v začetku leta 2010.

S parkiranjem delnic do 120 tisoč evrov koristi Banka do konca leta 2009 tudi ni izvršila opcije nakupa delnic od družbe, s katero je imela sklenjeno pogodbo. Zato sta osumljenca sklepala dodatke k opcijski pogodbi, s katerimi je vodstveni organ banke spreminjal samo roke za izvršitev opcije, hkrati pa izvršilne cene delnic ni prilagajal njihovi tržni ceni, ki je medtem ves čas padala. Po juniju 2010 je dodatke k opcijski pogodbi podpisoval tudi tretji osumljenec.

Banka je sklenjeno opcijsko pogodbo z dodatki izvršila šele v sredini leta 2011, zaradi nižje cene delnic pa so osumljenci s tem nakupom banki povzročili približno 10,5 milijona evrov visoko premoženjsko škodo. Istočasno pa si je družba z Gorenjske s parkiranjem delnic pridobila okoli 120 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobila STA, gre za posojilo Gorenjske banke, s katerim je družba BPT kupovala delnice Abanke. Spletne Finance pa poročajo, da so po neuradnih podatkih ovadbe podane zoper Gorazda Trčka, Srečka Korberja in Tilna Zugwitza, vodilne uslužbence Gorenjske banke.

Ne spreglejte