Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
8.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Balkanski bojevnik sodba Dragan Tosić

Petek, 29. 11. 2013, 8.29

7 let, 12 mesecev

Zajc: Tudi na podlagi izločenih dokazov ne izhaja Tošićeva krivda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljansko višje sodišče je v zadevi Balkanski bojevnik razveljavilo oprostilni del prvostopenjske sodbe in zadevo tako vrača v ponovno sojenje, je potrdil odvetnik Luka Zajc.

Zagovornik prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik Dragana Tošića, Luka Zajc, je po razveljavitvi oprostilne sodbe ocenil, da na prvem sojenju ni bilo izločeno nič takšnega, na podlagi česar bi izhajala Tošićeva krivda. Kot je dejal, je optimist, začetek sojenja pa pričakuje spomladi.

Višje sodišče je odločilo, da je bila izločitev dokazov neutemeljena Sodba ima po zagovornikovih besedah 51 strani, 37 se jih nanaša na dvig kazni za tiste, ki so bili obsojeni na prvi stopnji, preostalih 14 strani pa se nanaša zgolj na izločitev dokazov. Višje sodišče je odločilo, da je bila izločitev dokazov neutemeljena in da je treba te dokaze v ponovljenem postopku prav tako upoštevati, je pojasnil.

Po njegovih besedah so na sojenju izvedli 99 odstotkov vseh dokazov, tudi tistih, ki so bili pozneje izločeni. "Vsi dokazi so znani, izvedeni in nič takšnega ni bilo izločeno, na podlagi česar bi izhajala krivda našega klienta," je prepričan Zajc. Za obrambo ti dokazi nikoli niso bili noben problem, je dejal in dodal, da ne pozna enega dokaza, ki bi bil obremenilen za Tošića.

Senat bo moral še enkrat izvesti vse dokaze Nov senat prvostopenjskega sodišča bo moral še enkrat izvesti vse dokaze. Po zagovornikovi oceni bo potreboval nov sodnik nekaj mesecev, da preštudira celoten spis, ki obsega 20.000 strani, zato bo zelo presenečen, če se bo sojenje začelo prej kot marca ali aprila prihodnje leto.

Višje sodišče je sicer četverici, obsojeni na prvi stopnji, kazni zvišalo. Anesu Selmanu, ki je bil obsojen na deset let zapora, Marku Bubliču, ki je dobil osemletno kazen, in Dejanu Zupanu, obsojenemu na sedem let zapora, je višje sodišče prisodilo 15 let za zapahi. Sandra Udrih je bila sprva obsojena na štiri leta zapora, po odločitvi višjega sodišča pa bo za zapahi osem let.

Fermetova: Razveljavljena je bila tudi točka glede hudodelskega združevanja Zupanova zagovornica Irena Ferme je pojasnila, da je bila razveljavljena tudi točka glede hudodelskega združevanja, zato bodo v tem delu sodili vsem 17, torej tudi obsojeni četverici. Temu ne nasprotuje, saj želi, da se razjasnijo določene stvari, a upa, da bo sojenje pošteno.

Nad obsodilnim delom sodbe je sicer izjemno presenečena, saj so v njej uporabljeni taki dokazi, "da človek ne more biti drugega kot zaskrbljen", je pojasnila. Zoper obsodilno sodbo bo vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Fermetova upa, da bo vrhovno sodišče sodbo ustrezno spremenilo.

Tožilka Žgajnarjeva zadovoljna z odločitvijo Tožilka Blanka Žgajnar je zadovoljna z odločitvijo ljubljanskega višjega sodišča, ki je v celoti razveljavilo oprostilni del prvostopenjske sodbe v zadevi Balkanski bojevnik. "Prepričana sem, da smo delali prav in da so dokazi zakoniti," je poudarila tožilka.

Žgajnarjeva je pojasnila, da je oprostilni del sodbe v celoti razveljavljen in vrnjen v ponovno sojenje pred spremenjen senat. Obenem so štiri obsodilne sodbe potrjene, zaporne kazni pa povišane, je povedala Žgajnarjeva.

Ne spreglejte