SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Višje sodišče potrdilo sodbo okrajnega, Janša pravnomočno obsojen (foto)

4

termometer

 | Foto:
Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria. Predsednik SDS Janez Janša je tako obsojen na dve leti zapora, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič pa na 22 mesecev.

Zagovornik obsojenega prvaka SDS Janeza Janše Franci Matoz je za Planet Siol.net povedal, da sodbe še ni prejel, informacijo, da je višje sodišče sodbo okrajne sodnice Barbare Klajnšek v celoti potrdilo, mu je potrdil kolega Jože Hribernik, odvetnik Toneta Krkoviča.

Matoz: Sodba je zmotna, nezakonita in krivična Kot je povedal, bo sodbo v miru prebral, nato pa bo uporabil vsa pravna sredstva, ki jih še ima na voljo, in sicer bo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, pozneje pa tudi ustavno pritožbo na ustavno sodišče zaradi kršenja človekovih pravic, saj je sodba po njegovem prepričanju zmotna, nezakonita in krivična.

"Nad odločitvijo višjega sodišča sem presenečen glede na to, da ne znam najti pravne razlage za obsodbo, da je Janez Janša neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju od neugotovljene osebe prejel obljubo nagrade," je povedal Matoz.

Na sodbo se je na Twitterju odzval prvak SDS:

Krkovičev zagovornik, Jože Hribernik, nam je dejal, da bodo vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. Za njih zgodba ni zaključena, je še dejal.

Hribernik: Nihče naj se ne veseli takšne sodbe Hriberniku je do zdaj uspelo prebrati le izrek, saj njena obrazložitev obsega 69 strani. Kot je pojasnil, se povsem strinja z mnenjem Ivana Beleta, da gre v zadevi Patria za konstrukt brez dejstev in dokazov, kar očitno izraža težnja po kaznovanju nedolžnih.

"Sodba ni poštena, saj je sodišče resnico proglasilo za laž, laž pa za resnico. Namesto da bi bilo sodišče zvesto svojemu poslanstvu, to je služiti resnici za vse ljudi enako, je storilo le uslugo neki politiki, zato da bi škodovalo drugi politiki," meni Hribernik in dodaja, da so takšne usluge za sodišče nedopustne.

"Naj se nihče ne veseli takšne odločitve, saj bomo takšno nenačelnost plačali vsi, še najbolj pa samo sodišče z izgubo zaupanja," opozarja Hribernik.

Črnkovič: Ne da ni dokazov, jaz tega nisem naredil Črnkovič pa je za Radio Slovenije dejal, da je takšno odločitev napovedal že po javni obravnavi. Trdi, da dokazov ni in jih ne more biti. "Ne da ni dokazov, jaz tega nisem naredil, jaz nisem dal obljube. Ne da ni dokazov, jih ne more biti in jih nikoli ne bo," je dejal Črnkovič.

Črnkovičev odvetnik, Dejan Markovič, pa nam je povedal, da sodbe ne more komentirati, saj je še nima. Pravi pa, da bo na Vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

Ferlinc: Sodba je pravnomočna in krivdorek potrjen Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je takšno sodbo pričakoval, v izjavi za javnost je povedal: "Sodba je pravnomočna in krivdorek potrjen, ker ustreza dejanskemu stanju, ki ga je ugotovilo tudi sodišče."

Skrbi pa ga, da se je moralo tožilstvo ukvarjati z državnimi institucijami, vlado, predsednikom vlade, čeprav "ni imelo nobenih političnih ciljev. Saj to niso vprašanja strank, levih ali desnih, gre za to, da v naši družbi ni ničelne tolerance do korupcije. To me skrbi, to pa sodba tudi, vsaj na prvi pogled, izraža," je še dodal Ferlinc.

Za Janšo dve leti zapora Janša je bil 5. junija lani zaradi obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov, obsojen na dve leti zapora, Krkovič in Črnkovič pa na 22 mesecev. Vsi trije sodni postopek že od samega začetka označujejo za politični konstrukt in zatrjujejo, da so nedolžni ter da proti njim ni nobenih dokazov.

Na prvostopenjsko obsodilno sodbo so se pritožili vsi trije obsojeni. Pritožbeno sodišče pa je imelo naslednje možnosti: ali sodbo potrdi, jo razveljavi in pošlje v ponovno sojenje ali samo sprejme drugačno odločitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin