Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2015,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mafija Zorica Škrbić

Torek, 5. 5. 2015, 14.27

8 let

Umori z mafijskim ozadjem tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav so slovenski policisti nadvse uspešni pri preiskovanju umorov, pa še vedno ostaja nekaj neraziskanih umorov, ki jih lahko poimenujemo mafijski umori.

Eden zadnjih umorov, ki mu lahko pripišemo mafijsko ozadje, je lanska ugrabitev in nato umor 32-letne Zorice Škrbić. Škrbićeva je bila v dolgoletni partnerski zvezi z Dejanom Vidmarjem, obsojenim za zgodovinski rop banke SKB v noči na prvi november 2005.

Po njeni smrti so preiskovalci odkrili, da je na svoje ime za druge registrirala več kot sto podjetij. Preiskava njene ugrabitve in nato umora se bliža h koncu, saj bo, kot je medijem zagotovila tožilka specializiranega oddelka Mateja Gončin, do konca maja vložila obtožnico zoper osumljene.

Konec maja se namreč izteče šest mesecev, odkar je preiskovalna sodnica za tri osumljence odredila pripor. Policisti so sicer pridržali sedem oseb, a so jih štiri po zaslišanju izpustili. Ne glede na to pa policiji po neuradnih informacijah ni uspelo izslediti naročnika tega zločina.

Vesa ustrelili sredi lokala, ko je igral karte Eden prvih mafijskih umorov v Ljubljani se je zgodil maja 1997, ko je bil ubit Dobrivoj Šakanović Šakan, bosanski Srb, ki so ga streli presenetili na parkirišču ob Parmski ulici, ko je sedel v sposojenem črnem BMW. Vozilo je bilo prerešetano z najmanj šestimi streli.

Leto pozneje, junija 1998, je pod streli neznanca v lokalu v Zupančičevi jami padel Veselin Jovović Veso, ki je veljal za vodjo črnogorske mafije. Neznanec je prišel v lokal in ga ustrelil, medtem ko je igral karte, nato pa zapustil lokal, sedel v avto in se odpeljal.

Šlo naj bi za klasično likvidacijo, ko je morilec prišel v Slovenijo, opravil svoje delo in državo tudi takoj zapustil. Nekaj mesecev prej, februarja 1998, so v Alamutu ustrelili Seifa Mujića, septembra 1999 pa je pred lokalom Bounty na Fužinah mrtev obležal 36-letni Nermin Arnaut, ena glavnih prič na sojenju pri umoru v A-baru marca 1998.

Oboroženi neznanci so januarja 1999 v Kresnički v Šiški poskušali obračunati z Mišem Vujičićem, ki so ga povezovali s črnogorskim podzemljem in z umorom Vesa, a neuspešno. Novembra istega leta je Vujičića v ljubljanskem Bellevueju hudo ranil Vukašin Jovović, brat umorjenega Vesa, a je bil na sodišču pozneje oproščen, češ da je šlo z samoobrambo.

Po nekaj neuspelih atentatih je neznancema septembra 2003 uspelo ubiti Vujičića. Usodnega dne se je Mišo z znanci srečal v hotelu Lev, njegov likvidator pa je vanj sredi hotela izstrelil nekaj nabojev, nato pa skupaj s kolegom zbežal.

Domnevni naročnik Vesovega umora končal pod streli v hotelu Lev Policisti so bili pri preiskavi tega umora uspešnejši, saj so na podlagi videoposnetkov storilca identificirali in se takoj povezali s kolegi iz Črne gore. Za storilcema je bila razpisana tiralica, ki je še vedno aktualna. Policija naj bi tudi vedela, kdo je naročnik tega umora, vendar pa utemeljenih dokazov nima.

Tudi obračun, v katerem so streli iz pištole še vedno neznanega storilca januarja 2000 na Brodarjevem trgu v Ljubljani pokosili 40-letnega Premila Stojanovića, še vedno ostaja med nepojasnjenimi primeri. Stojanovića so ubili medtem, ko je bil v hišnem priporu, pripisovali pa so mu bogato kriminalno kariero.

Februarja 2004 so v avtomobilu na parkirišču v Brilejevi ulici v Ljubljani našli ustreljenega 31-letnega Matjaža Podmiljšaka, ki je bil sicer doma iz Levca. Storilca policisti niso odkrili, zato tudi ni znan motiv umora. Ker pa je bil nekaj let prej na celjskem sodišču obsojen zaradi organizirane kraje in preprodaje osebnih avtomobilov, so preiskovalci prepričani, da je naročnik pripadal kriminalnemu podzemlju.

Po treningu so ga ustrelili v avtu Tudi morilec 25-letnega Zorana Nikolića iz Borovnice, ki je avgusta 2001 podlegel strelom iz pištole z dušilcem po treningu boksa v Tivoliju, ni znan. Vendar pa se tudi njegov umor povezuje s kriminalnim podzemljem, saj je bil del kriminalne združbe, ki je jeseni 1999 na slovenski obali trgovala s prepovedanimi drogami.

Policija je leto pozneje aretirala kar 24 osumljencev, med njimi tudi Nikolića, ki pa je pripor po enajstih mesecih zapustil. Sodbe ni dočakal, saj so ga pred tem ubili. Za Nikolića se domneva, da naj bi bil vpleten v enega od neuspešnih napadov na Miša Vujičića.

Z Vujičićem in Nikolićem naj bi bilo povezano tudi izginotje 29-letnega Slavka Đorđevića, ki naj bi bil tesen sodelavec Vujičića in kot tak tudi član črnogorske mafije. Vujičić naj bi hotel obračunati z Nikolićem, za kar naj bi angažiral prav Đorđevića, a ker sta se pozneje sprla, naj bi Vujičić naročil Đorđevićevo likvidacijo.

Ne spreglejte