Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
12.54

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gordana Stojiljković Zorica Škrbić preiskava ugrabitev smrt Dejan Vidmar

Četrtek, 17. 7. 2014, 12.54

4 leta, 9 mesecev

Ugrabiteljem Zorice Škrbić preiskovalci ne morejo pripisati umora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Tretji teden po mafijski ugrabitvi 32-letne Zorice Škrbić, ki sta jo zamaskirana neznanca ugrabila, nato pa jo odvrgla v okolici Podpeči, kjer je umrla, policijska preiskava še intenzivno poteka.

Tako nam je sporočila Maja Adlešič s PU Ljubljana. Tudi obdukcija je potrdila tisto, kar je bilo očitno: 32-letna Zorica Škrbić, sicer dekle Dejana Vidmarja, je umrla nasilne smrti.

Vidmar je bil prejšnji ponedeljek na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na enotno kazen 15 let zapora. Skupaj s Sašom Nosetom, v času ropa leta 2005 je bil varnostnik v trezorjih banke SKB, sta po mnenju sodišča še s pomočjo treh oseb zagrešila največji rop v zgodovini Slovenije.

V preiskavo vključen oddelek za ekstremno nasilje

Zaradi tajnosti predkazenskega postopka več informacij na policiji ne dajejo, je še zapisala Adlešičeva. Po naših neuradnih informacijah naj bi v preiskavi sodeloval celo oddelek za terorizem in ekstremno nasilje, preiskavo pa naj bi usmerjalo specializirano tožilstvo.

Po eni od teorij naj bi za tem brutalnim dejanjem stalo ljubljansko kriminalno podzemlje. Preiskovali naj bi tudi, ali ni brutalna ugrabitev in nato smrt mlade ženske povezana z ropom SKB, v katerega je bil vpleten njen dolgoletni partner. Bega tudi informacija, da je bila Škrbićeva, sicer lastnica kioska na Vojkovi v Ljubljani, tudi lastnica več kot 50 podjetij. Pojavlja se namreč vprašanje, ali so bila ta podjetja v bistvu le krinka za nezakonite posle.

Lahko bi jo ubili, pa je niso

Dejstvo, da sta jo ugrabitelja odvrgla živo, kaže na to, da so jo ugrabitelji verjetno želeli le prestrašiti, posvariti. Če bi jo nameravali ubiti, so za to imeli več kot dovolj časa. A je niso.

Preiskovalci po naših informacijah zato v tem primeru ne preiskujejo kaznivega dejanja umora – umrla je namreč po tistem, ko so jo odvrgli –, temveč ugrabitev, za kar je zagrožena kazen do deset let zapora.

 | Foto:

Če bodo lahko dokazali naklep, jih čaka pet let zapora več

Od natančnega vzroka smrti pa naj bi bilo odvisno, ali bodo storilce ovadili in nato obtožili za kaznivo dejanje posebno hude telesne poškodbe ali pa "le" za hude telesne poškodbe, katerih posledica je bila smrt.

Razlika je v višini predpisane kazni. Za posebno hudo telesno poškodbo je predpisano do deset let zapora, za hudo telesno poškodbo pa do pet let zapora.

Če poenostavimo, to pomeni, da če bi obdukcija natančno pokazala, da je Škrbićeva umrla zaradi udarcev, ki jih je prejela od ugrabiteljev, bi lahko preiskovalci storilcem očitali naklep. V tem primeru bi storilce doletela ovadba in nato obtožba za povzročitev hude telesne poškodbe.

Če pa bi se med preiskavo izkazalo, da je smrt Ljubljančanke posledica padca ali celo premikanja - ni nepomemben podatek, da je bila pokojna bolj drobcene postave - pa bi jo storilci lahko odnesli z milejšo kvalifikacijo kaznivega dejanja in tako hkrati tudi z nižjo kaznijo.

Brutalna ugrabitev sredi prestolnice

Naj spomnimo, da sta dva zamaskirana neznanca 29. junija okoli 19. ure v Trnovem prestregla Škrbićevo. Čeprav je dekle vpilo na pomoč, sta jo zvlekla v avtomobil s koprskimi registrskimi tablicami, za njimi pa naj bi bil voznik sivega audija.

Okoli pete ure zjutraj je priča videla, kako sta pretepeno in mučeno dekle odvrgla v bližini smetnjakov v Podpeči, videla pa naj bi tudi dva avtomobila. Poklicala je policiste in reševalce, a hudo ranjeni Škrbičevi ni bilo pomoči. Belega alfa romea, ki sta ga vozila ugrabitelja, so policisti zažganega odkrili le nekaj kilometrov stran.

Ne spreglejte