Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
6. 11. 2014,
8.31

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bine Kordež MERKUR

Četrtek, 6. 11. 2014, 8.31

3 leta, 2 meseca

Tožilstvo zdaj še nad Kordeževe financerje

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na tožilstvu pravijo, da zaslišanja že potekajo, odločitev o zahtevi za preiskavo pa bo sprejeta, ko bodo zaslišani vsi osumljeni, ki jim tožilstvo očita zlorabo položaja ali pravic.

Zaradi domnevno spornega financiranja menedžerskega prevzema Merkurja je specializirano državno tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo zoper nekdanjega predsednika in člana uprave Gorenjske banke Gorazda Trčka in Tilna Zugwitza, največjega lastnika in predsednika upravnega odbora Hidrie Edvarda Svetlika ter nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža, v Dnevniku piše Matjaž Polanič.

Gorenjska banka menedžerski prevzem Merkurja financirala tudi prek Hidrie Na tožilstvu pravijo, da zaslišanja že potekajo, odločitev o zahtevi za preiskavo pa bo sprejeta, ko bodo zaslišani vsi osumljeni, ki jim tožilstvo očita zlorabo položaja ali pravic, za kar je zagrožena kazen do osem let zapora.

Podrobnosti na tožilstvu niso pojasnili, po dostopnih podatkih pa Trčku in Zugwitzu očitajo oškodovanje banke v vrednosti deset milijonov evrov, Svetliku pomoč pri storitvi tega dejanja, Kordežu pa zlorabo položaja in pridobitev premoženjske koristi za Merfin, nekdanjega lastnika Merkurja.

Kot je poročal Dnevnik, je Gorenjska banka menedžerski prevzem nakelskega trgovca financirala tudi prek Hidrie. Toda zapletlo se je, ko je Merkur končal v prisilni poravnavi, Merfin pa v stečaju. Gorenjska banka je namreč zahtevala vračilo posojil, v Hidrii pa so se temu uprli. Posla ne priznavajo oziroma so prepričani, da je ničen.

Vpleteni zanikajo krivdo Kordež se na telefonske klice ni odzval, Trček in Zugwitz pa že od vsega začetka zatrjujeta, da je banka ravnala zakonito in da nikogar nista napeljevala h kreditiranju Merfina, kot trdijo v idrijski skupini.

"V tem trenutku poteka šele predkazenski postopek in preiskava še ni uvedena. Edvard Svetlik je podal svoj zagovor, v katerem je v celoti zanikal storitev očitanega kaznivega dejanja, in ne sprejema kakršnegakoli prevzemanja odgovornosti za očitano kaznivo dejanje," so pojasnili v Hidrii.

Ne spreglejte