Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
9.53

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tomaž Lovše varščina

Četrtek, 21. 11. 2013, 9.53

5 let, 5 mesecev

Tožilec se za zdaj glede odprave pripora Lovšetu ne bo pritožil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preiskovalna sodnica je sprejela varščino v višini milijon evrov, ki jo je včeraj v zameno za prostost ponudil Tomaž Lovše. Stranke so sklep sprejele z današnjo pošto.

S sklepom je tako stvarno pravno omejitev, kot je pripor, nadomestila z osebno omejitvijo v obliki varščine. Tomaž Lovše sicer po mnenju njegovega zagovornika Stojana Zdolška še nekaj dni ostaja za zapahi na Povšetovi, saj mora zdaj najprej nakazati denar.

Gre za najvišjo varščino v zgodovini Slovenije, ki bo do konca kazenskega postopka deponirana na računu Republike Slovenije. Po koncu kazenskega postopka, ne glede na to, ali bi bil morda obsojen ali oproščen, se mu ta varščina vrne.

Lovšetu so sicer pripor, kjer je od 9. avgusta, v začetku novembra podaljšali še za dva meseca, in sicer iz razloga begosumnosti. Kot je za Planet Siol.net pojasnil Zdolšek, je sodnica med preiskavo ugotovila, da je Lovše vse svoje finančne obveznosti poravnal in nima nobenih odprtih terjatev. "To po domače pomeni, za seboj ni pustil nobenih razjarjenih upnikov, ki bi ga preganjali in zaradi katerih bi moral bežati," razlaga Zdolšek. Poleg tega mu je štela v dobro, da se je sam zavzemal za poplačilo, upoštevala pa je tudi dejstvo, da so njegove navezne okoliščine, torej dom, družina, delo, vezane na Slovenijo.

Odvzeli so mu potni list Kot še ugotavlja preiskovalna sodnica, je Lovše aktivno sodeloval v smeri razrešitve položaja po odvzemu licence oziroma dovoljenja Banke Slovenije, poleg tega imata tako Lovše kot njegova žena stalno bivališče prijavljeno na naslovu v Ljubljani. Med razlogi je tudi dejstvo, da je lastnik podjetja T.F.Lovše, ki ima sedež v Ljubljani, in da njegova otroka od septembra ponovno obiskujeta vrtec v Ljubljani.

Preiskovalna sodnica je ocenila, da ponujena varščina v višini milijon evrov v gotovini daje zadostno zagotovilo, da se Lovše na prostosti ne bo izogibal postopku in bo ves čas postopka dosegljiv na znanem naslovu bivališča. Sklenila je tudi, da bo s posebnim sklepom Lovšetu začasno odvzela potni list.

Lovšetova žena Anita Tunjić Lovše je vesela odločitve preiskovalne sodnice, predvsem tega, da je sodišče kot enega od razlogov navedlo, da je Lovše aktivno sodeloval v smeri razrešitve položaja po odvzemu licence in da se je izkazalo, da ni oškodovancev iz poslovanja Dinersa ter protipravne premoženjske koristi. Anita Tunjić Lovše: V Slovenijo investiran denar je izgubil "To pomeni, da Tomaž za sabo ne pušča pogorišča, kot imamo številne primere v Sloveniji, kjer so obdolženci za seboj pustili stomilijonske škode, pa se nihče od njih ni znašel v priporu. Poleg tega moj mož do denarja ni prišel na tajkunski način. Tudi med krediti slabe banke ga ne boste našli, ker nikoli ni posloval z državnimi bankami. Največ premoženja je zaslužil v tujini in del tega tudi investiral v Sloveniji, kjer pa je potem z odvzemom licence s strani Banke Slovenije tega v celoti v Sloveniji tudi izgubil," je za Planet Siol.net povedala Lovšetova žena, ki se veseli, da bo družina po dolgem času spet skupaj.

Na odločitev oziroma sklep preiskovalne sodnice se tožilec Jože Kozina, za zdaj ne bo pritožil.

Ne spreglejte