SiolNET. Novice Črna kronika
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tovšakova priznala pomoč pri pranju denarja in zlorabi položaja

0

termometer

 | Foto:
NeHilda Tovšak je s tožilstvom v zadevi Hypo sklenila dogovor in priznala krivdo za očitani kaznivi dejanji pomoči pri zlorabi položaja in pranje denarja.

S tožilstvom je v zameno za priznanje sklenila dogovor o letu in pol pogojne zaporne kazni s poskusno dobo petih let, je danes pojasnil tožilec Stanislav Pintar. Poleg Tovšakove, ki bo, kot je na ljubljanskem okrožnem sodišču dodal Pintar, v nadaljevanju sojenja sodelovala kot priča, so v tej zadevi obtoženi tudi nekdanji vodilni v slovenski podružnici avstrijske banke.

Tovšakova je na sodišču danes dejala, da so se pogajanja o priznanju krivde začela na njeno pobudo, sama pa se pri poslu ni okoristila. Sodba ji bo izrečena danes ob 13. uri. Obtoženi naj bi s kaznivimi dejanji sicer pridobili več milijonov evrov premoženjske koristi pri prodaji projektne družbe Gino.

Kako so si razdelili denar? Za nekdanje vodilne v Hypu - Božidarja Špana, Antona Romiha, Andreja Potočnika in Andreja Oblaka - so predobravnavni naroki sklicani še za sredo in petek. Če ne bodo priznali krivde, se bodo morali na sodišču zagovarjati zaradi obtožb o zlorabi položaja in pranja denarja, saj naj bi dobiček iz nepremičninskih poslov preusmerjali na zasebne račune.

V danes obravnavani zadevi gre za plačilo Vegrada za projektno družbo Gino, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov evrov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v Liechtensteinu, Luksemburgu in na Deviških otokih, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin