Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2015,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Istrabenz vrhovno sodišče Igor Bavčar Boško Šrot Nastja Sušinski

Sreda, 9. 9. 2015, 14.48

8 let

Šrot ostaja v zaporu, Bavčar in Kristjan Sušinski znova na sodišče v zadevi Istrabenz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vrhovno sodišče je zahtevo za varstvo zakonitosti Boška Šrota v celoti zavrnilo, za Igorja Bavčarja in Kristijana Sušinskega ponovno sojenje, Nastja Sušinski uspel delno.

Nekatere stranke so prejele sodbo vrhovnega sodišča v zadevi Istrabenz. Po naših informacijah je vrhovno sodišče v celoti zavrnilo nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja in tako ostaja za zapahi na Dobu, medtem ko bo za Kristijana Sušinskega, nekdanjega svetovalca pri Istrabenzu, in nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja sojenje na prvi stopnji steklo znova.

Delno so ugodili tudi nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu, in sicer v delu, ki se nanaša na očitke Bavčarju in Kristijanu Sušinskemu glede pranja denarja. V tem delu bo sojenje tudi zanj potekalo znova, medtem pa so mu dosojeno kazen znižali na eno leto in 10 mesecev.

"Na odločitev vrhovnega sodišča gledamo pozitivno, saj je potrdilo naše navedbe, da je šlo za napačno tolmačenje materialnega prava," je povedala zagovornica Kristijana Sušinskega Varja Holec, ki dodaja, da bo tožilstvo moralo krivdo njenega klienta dokazovati znova.

Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar odločitve vrhovnih sodnikov še ni prejel, z njo ni seznanjen in je zato ne more komentirati, je povedal za STA.

Bavčarjev zagovornik Marko Bošnjak pa je za televizijo Kanal A dejal, da opis dejanja v tej zadevi "ne konkretizira zakonskih znakov kaznivega dejanja, tako da v ponovnem sojenju gotovo ne more biti drugače, kot da bo Bavčar oproščen obeh očitanih kaznivih dejanj". Bavčar je za STA dejal, da s sodbo še ni seznanjen.

Kot je znano, je vrhovno sodišče Kristijana Sušinskega sredi junija izpustilo iz zapora, Bavčarju pa odložilo začetek prestajanja zaporne kazni.

Bavčar je bil obsojen na sedem let zaporne kazni, Šrot pa je dobil pet let in deset mesecev zapora. Kristjan Sušinski je bil obsojen na tri leta zapora, Nastja Sušinski pa tri leta in devet mesecev.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem v enem dnevu zaslužil 24,3 milijona evrov.

Ne spreglejte