Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
15.44

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gordana Stojiljković Srečko Prijatelj tožba poslanski mandat

Sreda, 3. 9. 2014, 15.44

4 leta, 9 mesecev

Srečko Prijatelj za čas, ko je bil v priporu, zahteva za dobrih sto tisočakov plač

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji poslanec in član SNS Srečko Prijatelj je brez spremstva paznikov prišel na delovno sodišče, kjer od države zahteva izplačilo plač za čas, ko je bil v priporu in mu mandat še ni bil odvzet.

Dobrih sto tri tisoč evrov od države zahteva nekdanji poslanec Srečko Prijatelj. Postopek je bil kratek, poravnava ni uspela, sodišče pa se je odločilo, da ne bo zaslišalo predlaganih prič in tožnika, saj je treba razčistiti predvsem pravna vprašanja. Sodišče tako ne bo zaslišalo Prijatelja in njegove žene Aleksandre, pa tudi ne nekdanjega predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, ki ga je predlagalo državno pravobranilstvo. Sodba bo izšla pisno.

Kot je bilo razumeti, Prijatelj zahteva 103.159 evrov za čas, ko so ga policisti aretirali, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor zaradi kaznivega dejanja izsiljevanja oziroma do trenutka, ko mu je bil približno leto po aretaciji odvzet poslanski mandat. V tem paketu naj bi bilo tudi poslansko nadomestilo, do katerega so upravičeni poslanci, ki niso ponovno izvoljeni. Ta čas je zdaj šest mesecev, v času, ko je bil poslanec Prijatelj, pa je bilo to obdobje dolgo 12 mesecev.

Zaradi Prijatelja spremenili zakon Naj povemo, da je po prejšnjih predčasnih volitvah takratni predsednik državnega zbora Gregor Virant predlagal spremembo, s katero so zmanjšali pravice poslancem in drugim funkcionarjem po koncu mandata.

Prav zaradi zapletov v mandatu 2008–2011, ko je bil Prijatelj več kot leto priprt, tedanji predsednik zbora Pavel Gantar pa mu je ustavil izplačevanje poslanske plače, so z zakonom pred dvema letoma tudi nedvoumno določili, da plača poslancu, ki je priprt ali zaprt in zato ne prihaja na seje parlamenta, ne pripada.

Prijatelj je sicer že odslužil štiriletno zaporno kazen zaradi izsiljevanja, po dveh mesecih na svobodi pa se je vrnil za zapahe. Pred dobrim letom so ga namreč na koprskem okrožnem sodišču skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Luke Koper Robertom Časarjem in nepremičninskim posrednikom Marjanom Mikužem obsodili zaradi mešetarjenja z zemljišči na Orleški gmajni.

Prijatelju so zaradi napeljevanja k dajanju daril in sprejemanja daril izrekli tri leta zapora, višje sodišče pa mu je kazen znižalo in mu izreklo enotno kazen šestih let, v katero je vštelo tudi prvo kazen štirih let zapora zaradi izsiljevanja Marjana Mikuža in nezakonite posesti orožja. Kazen prestaja na polodprtem oddelku Doba

Kot je pojasnil za Planet Siol.net, je trenutno na polodprtem oddelku Doba, na sodišče pa je prišel sam oziroma v spremstvu žene Aleksandre in ne pravosodnih policistov.

Ne spreglejte