Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

odškodnina

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 10.37

8 let

Skoraj pol milijona evrov odškodnine žrtvi zdravniške malomarnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okrožno sodišče na Ptuju je v civilni tožbi 21-letnega mladeniča proti Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj mladeniču prisodilo 474.000 evrov odškodnine.

Mladenič je tožbo zaradi malomarnosti in nestrokovnega ravnanja vložil proti bolnišnici potem, ko je po prometni nesreči aprila 2007 ostal brez noge, poroča Delo. Nogo so mu amputirali zaradi grozeče sepse Danes 21-letni mladenič je imel 13. aprila 2007 prometno nesrečo z motorjem, v kateri je utrpel zlom leve goleni. Oskrbeli so ga v ptujski bolnišnici. Zaradi zapletov in grozeče sepse so mu teden dni po prometni nesreči v mariborski bolnišnici amputirali levo nogo pod kolenom. Tožbo proti bolnišnici je vložil januarja 2008, zahteval pa je 3,154 milijona evrov odškodnine. "Malomarno ravnanje zdravnika in osebja" Ker je ptujsko okrožno sodišče, ki je obravnavalo mladeničevo civilno tožbo, menilo, da je bilo ravnanje zdravnika operaterja in bolnišničnega osebja hudo malomarno in v nasprotju z vsemi pravili zdravniške stroke, je mladeniču prisodilo odškodnino, ki po višini zelo odstopa od dosedanje sodne prakse - kar 474.000 evrov z obrestmi od vložitve tožbe, poroča časnik Delo. Sodba še ni pravnomočna.

Bolnišnica: Invalidnost je posledica poškodbe Odvetnik Zoran Hartman je v mladeničevem imenu s civilno tožbo terjal odgovornost in trdil, da je fantova invalidnost posledica nepravilnega in nestrokovnega ravnanja zdravstvenih delavcev ptujske bolnišnice, predvsem zdravnika operaterja. Ta je pri operativnem posegu poškodoval arterije in s tem prekinil pretok krvi v golenskih arterijah. Tožena bolnišnica je trdila, da je invalidnost posledica poškodbe, zdravljenje pa je po mnenju bolnišnice potekalo v skladu z medicinsko doktrino. Sodišče je menilo drugače, svojo odločitev pa je podprlo z mnenjem komisije za fakultetna izvedenska mnenja v Ljubljani.

Čeprav mladeniču denar ne more nadomestiti izgube, je odškodnina oblika zadoščenja, višja odškodnina pa je "lahko poduk zdravstvenim ustanovam, da bodo zaposlovale specialiste in strokovnjake, ki bodo poskrbeli predvsem za mladega človeka, prek katerim je še vse življenje in bodo vsako opozorilo na bolečino vzeli skrajno resno" zapis sodišča v sodbi povzema Delo.

Ne spreglejte