Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 11. 2014,
9.52

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 26. 11. 2014, 9.52

8 let, 5 mesecev

Se nekdanji župan Zanoškar izmika sodišču, da bi primer zastaral?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Danes bi se morala nadaljevati obravnava zoper nekdanjo direktorico občinske uprave slovenjgraške občine Lidijo Požgan, a je bila preklicana, ker nekdanji župan Matjaž Zanoškar ni prevzel vabila.

Glavna obravnava zoper Lidijo Požgan, ki ji tožilstvo očita zlorabo uradnega položaja, se je na slovenjgraškem okrajnem sodišču začela v začetku meseca.

Današnje nadaljevanje zaslišanja pa je bilo preklicano, ker sodišče ni prejelo potrdila, da je vabljena priča, nekdanji župan Matjaž Zanoškar, prevzel vabilo. Nadaljevanje je razpisano za petek, kazenski pregon pa zastara v decembru.

Razpis priredila Zanoškarjevemu sinu Požganovi tožilstvo očita zlorabo položaja, ko naj bi kot direktorica občinske uprave decembra 2008 prikrojila razpis za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, predvsem za projekt gradnje širokopasovnega omrežja.

Kadrovski službi naj bi namreč naročila, da mora biti kandidat "samo profesor športne vzgoje", medtem ko občinski pravilnik o sistematizaciji delovnih mest predvideva "najmanj visokošolsko izobrazbo".

Na razpis se je nato kot edini kandidat prijavil sin takratnega župana Marko Zanoškar, ki je ta pogoj izpolnjeval. Požganova je podpisala sklep o izboru in v imenu občine v začetku leta 2009 tudi pogodbo o zaposlitvi za določen čas, pozneje pa ga je občina zaposlila za nedoločen čas.

Glede tega dogajanja je protikorupcijska komisija januarja letos objavila mnenje, da je občina ravnala koruptivno.

Krivdo prevalila na župana Požganova je v začetku glavne obravnave obtožbe tožilstva zavrnila in navedla, da je odločitve o kadrovskih zadevah vselej sprejemal takratni župan Zanoškar. V nadaljnjih obravnavah so bili kot priče zaslišani uslužbenci občine, prejšnji teden pa je bil na dve obravnavi vabljen tudi nekdanji župan, a ga na sodišče ni bilo. Njegov sin Marko je povedal, da je oče v tujini in da ne ve, kdaj se vrne.

Ob tem ni nepomembno dejstvo, da kazenski pregon v tej zadevi, v kateri Požganovi grozi do leto dni zapora, zastara v letošnjem decembru. Kazenski zakonik namreč navaja, da pregon kaznivih dejanj, za katere je zagrožena zaporna kazen do enega leta, zastara šest let od storitve kaznivega dejanja.

Kot so pojasnili na slovenjgraškem okrožnem državnem tožilstvu, je v tej kazenski zadevi časovni okvir delovanja obdolžene opredeljen "v mesecu decembru 2008".

Ne spreglejte