Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
16. 12. 2015,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

policija

Sreda, 16. 12. 2015, 13.38

8 let

S ponarejenimi bankovci za 50 in sto evrov kupoval drage predmete

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Ljubljanski kriminalisti, uprava kriminalistične policije in Nacionalni forenzični laboratorij so odkrili tiskarno ponarejenih bankovcev za 100 in 50 evrov. Prijeli so 28-letnika iz Litije.

Kriminalistična policija je na območju Ljubljane in okolice oktobra in novembra zaznala povečano unovčevanje ponarejenih bankovcev za 50 in 100 evrov. Ugotovili so, da je storilec – takrat še neznani moški – prek spletnih trgovin na javne kraje oziroma parkirišča po Ljubljani in okolici (z namenom prikritja identitete je običajno navedel naslov, ki je bil precej oddaljen od njegovega dejanskega naslova prebivanja) naročal tehnične predmete večje vrednosti (TV-sprejemnik, računalniki …) in jih plačeval s ponarejenim denarjem. Na mestu prevzema se je storilec pojavil po predhodnem dogovoru z dostavljavcem paketa in ga tam počakal. Ko mu je dostavljavec izročil naročeno blago, ga je neznani moški takoj pospravil v svoje vozilo, nato pa dostavljavcu za plačilo izročil ponarejene bankovce, ki so bili delno prekriti s pravimi bankovci.

Na "delu" vsakih deset dni Naročila predmetov je moški izvrševal vsakih deset dni, da ne bi bil preveč vpadljiv in bi prikril sumljiva naročila ter plačila. Vsakič je navedel drug naslov dostave zunaj Ljubljane in tako poskušal prikriti svojo identiteto. Moškemu je po do zdaj zbranih podatkih uspelo pridobiti za 2.800 evrov protipravne premoženjske koristi, kolikor je znašala vrednost kupljenih predmetov. Vso naročeno opremo je plačal s ponarejenim denarjem in se nato s kraja odpeljal s svojim vozilom audi, na katerem je imel nameščene ukradene registrske tablice.

Na podlagi kriminalistične preiskave, dobrega sodelovanja z oškodovanci kaznivih dejanj in ponudniki spletnih trgovin so kriminalisti konec novembra ugotovili identiteto moškega. Na območju Litije so prijeli 28-letnega državljana Slovenije.

Kriminalisti so opravili hišne preiskave dveh stanovanj in dveh vozil na območju Ljubljane in Litije. Zasegli so več kot 200 ponarejenih bankovcev za 100 in 50 evrov, prenosni računalnik, tiskalnik za tiskanje ponarejenih bankovcev ter pripomočke za rezanje in pripravljanje ponaredkov. Našli in zasegli so tudi manjšo količino prepovedane droge kokain in dve digitalni tehtnici. Predmetov, ki so bili naročeni in kupljeni s ponarejenim denarjem, niso našli, in jih je storilec že preprodal naprej.

Bankovci so bili pripravljeni za unovčevanje, nekaj pa jih je bilo še nerazrezanih. Osumljeni 28-letni moški je imel v svojem stanovanju in v vozilu pripravljenih za skupno več kot 15 tisoč evrov ponarejenega denarja, ki ga je nameraval spraviti v obtok.

Predkazenski postopek je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki je po končani kriminalistični preiskavi ocenilo, da po opravljenih hišnih preiskavah, zasegu predmetov in zbranih obvestilih niso več obstajali pogoji za pridržanje osumljenega in privedbo k preiskovalnemu sodniku, zato je bil po končanem postopku izpuščen.

Preverite, ali imate morda ponarejene bankovce Zoper 28-letnika so kriminalisti v nadaljevanju podali kazensko ovadbo za štiri kazniva dejanja izdelave in unovčevanja ponarejenega denarja, kaznivo dejanje prikrivanja zaradi posesti in uporabe ukradenih registrskih tablic ter kaznivo dejanje posesti prepovedane droge kokain.

Ponarejeni bankovci za 100 evrov imajo serijsko številko S14909849872, ponarejeni bankovci za 50 evrov pa serijsko številko X25372062038, zato policija poziva občane, da če ugotovijo, da imajo ponaredek bankovca za 50 in 100 evrov omenjenih serijskih številk, tega prinesejo na najbližjo policijsko postajo.

Hkrati policija opozarja in svetuje previdnost pri poslovanju z bankovci, predvsem za 20, 50, 100 in 200 evrov, saj so ponaredki velikokrat zelo dobre kakovosti in so videti pristni. Veliko ponaredkov je mogoče prepoznati že na otip (kakovost papirja) bankovca. Zato občanom svetujejo, da so v tem predprazničnem času pri poslovanju z gotovino pozorni tudi na morebitne ponaredke.

Ne spreglejte