Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
15.47

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 15.47

8 let, 3 mesece

Priča: Rekel mi je, da se bo napil, ker se je sprl z Anjo in jo pretepel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ponovljenem sojenju Radenku Đorđeviću, ki je obtožen umora partnerja svoje sestre Mustafo Rastoderja, je danes pričala ključna priča Bine Jovanović.

Ta je bil vabljen že na zadnjem naroku, a so iz zapora, kjer prestaja kazen zaradi nezakonitega ukvarjanja s prepovedanimi drogami, sporočili, da njegove udeležbe zaradi primanjkovanja kadrov ne morejo zagotoviti. Tokrat je v spremstvu pravosodnega policista le prišel.

Kaznivo dejanje izvira iz januarja 2009, ko naj bi po trditvah tožilstva 28-letni Radenko Đurđević v stanovanju na Litostrojski s pištolo ubil 28-letnega Mustafo Rastoderja. Motiv naj bi bila obtoženčeva sestra, ki je bila partnerica umorjenega Rastoderja, ta pa naj bi jo zalagal z mamili.

Obtoženčeva sestra je bila v slabih odnosih tudi z njuno materjo – dan pred ubojem jo je celo surovo pretepla in zato končala v policijskem pridržanju – predvsem zaradi droge.

Ko so ljubljanski okrožni sodniki tehtali argumente tožilstva in zagovornika Mihe Kuniča, so sklenili, da ni dovolj dokazov, da je prav Ðurđević tisti, ki je ubil Rastoderja.

Forenziki so sicer na obdolžencu odkrili štiri značilne sledi streljanja, dve na levi roki in dve na majici, a po mnenju okrožnega sodišča to ni bilo dovolj za obsodilno sodbo. Zaradi le nekaj karakterističnih delcev smodnika so sodniki sicer menili, da je bil mogoče navzoč ob kaznivem dejanju, nikakor pa niso mogli z gotovostjo trditi, da je prav on pritisnil na petelin.

Tožilstvo, ki je za uboj predlagalo 15 let zapora, se je na sodbo pritožilo, višji sodniki pa so odločili, da mora za zapahe za 12 let.

A vrhovni sodniki, Đurđević je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, so menili, da so se višji sodniki prenaglili, zato so sodbo razveljavili in jo vrnili v ponovno odločanje okrožnemu sodišču.

Jovanović dan pred dogodkom skupaj z umorjenim Bine Jovanović je danes povedal, da sta bila s pokojnim zelo dobra prijatelja še iz otroštva, da mu je posodil denar za nakup kletnega stanovanja na Litostrojski in da mu je tudi sicer posojal denar.

In čeprav se približno pol leta pred dogodkom nista več tako družila (odkar je hodil z Anjo, odvisnico od heroina), naj bi ga umorjeni večer pred umorom poklical.

"Šla sva v McDonald's, kupil je pivo in rekel, da se bo napil, ker se je sprl z Anjo in jo pretepel. To je bilo okoli 23. ure, potem sem ga odpeljal domov," je razlagal. Naslednje jutro ga je poklical obdolženi (spoznala sta se nekaj tednov pred dogodkom, ko mu je bil predstavljen kot Anjin brat in nekdo, ki dela v trgovini z avtomobilskimi rezervnimi deli, zato sta si izmenjala telefonski številki) in mu povedal, da je Rastoder umorjen in so mu vzeli prstne odtise.

Priča: Obdolženi je histerično jokal "Bil sem šokiran, odpeljal sem se pred blok, Radenka sem pobral z avtom pri bencinski črpalki, nato sva se odpeljala v Trnovo po Rastoderjevega bratranca, ki je slišal, da je Mustafa naredil samomor. Potem smo se odpeljali nazaj. Ni se mi zdelo normalno, da je Radenko histerično jokal in govoril, da ne gre v blok. Še med vožnjo je odprl vrata in izstopil," je navajala priča.

Odgovarjal je tudi na vprašanja, zakaj je on plačal 3000 evrov are za hišo (denar mu je izročila pokojnikova sestra), ki naj bi jo kupil Rastoder. "Mustafa se je z Anjo zadel, ker sta praznovala nakup hiše, in me je prosil, če grem jaz. Zato sem se tudi podpisal na pogodbo," je navajala priča. Del kupnine naj bi prispevali starši (čeprav je bil po besedah priče na smrt sprt z njimi), okoli 10 tisočakov pa naj bi mu posodil on.

Ne spreglejte