Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 3. 2014,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pivovarna Laško Boško Šrot

Četrtek, 13. 3. 2014, 11.12

8 let

Predsednik uprave Pivovarne Laško: Delali smo po navodilih Boška Šrota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu na ljubljanskem okrožnem sodišču je pričal sedanji predsednik uprave Dušan Zorko.

Dejal je, da je Šrot preko sistema finančnih koordinacij družbam iz skupine dajal navodila za posojila Infond Holdingu, ki niso bila vrnjena. "Mi smo delali po navodilih Šrota," je dodal. Zorko je v času, ko se je Šrotov lastniški imperij zaradi finančne krize in prepovedi podaljševanja tako imenovanih tajkunskih posojil začel podirati, vodil upravo Pivovarne Union in nadzorni svet Fructala.

Zorko bi ravnal drugače, če bi vedel, da gre za prevzem Šrot je v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezano družbo Infond Holding, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Tožilstvo mu zato očita zlorabo položaja.

Zorko je dejal, da je bilo vodstvom družb iz skupine v tem času pojasnjeno, da so posojila namenjena za "branjenje Mercatorja". Kot je poudaril, ni vedel, koliko denarja so za to namenile preostale družbe iz skupine. Če bi vedel, da so sredstva namenjena za financiranje prevzema, bi, kot je zagotovil, ravnal drugače, predvsem pa bi pred odobritvijo posojil za mnenje zaprosil pravnike.

Zorko je zaupal Šrotu "Vedno nam je bilo zagotovljeno, da bodo sredstva vrnjena, ko bo Mercator prodan. Verjeli smo, da nekdo, ki obvladuje Pivovarno Laško, obvladuje tudi finančne tokove," je dejal. Sam naj sicer ne bi vedel, s čim se je ukvarjal Infond Holding, vendar je, ker je zaupal Šrotu, podpisal pogodbe za posojila. "Mi smo samo izpolnjevali navodila mame Pivovarne Laško," je dodal.

Na vprašanje, kakšna je bila vloga obtoženega Šrota pri tem, je Zorko dejal, da je Šrot dajal navodila, da se finančni viški v skupini plasirajo na Center Naložbe in Infond Holding. Za dve od posojilih pogodb pa mu je navodila, kot je poudaril Zorko, dal navodilo Šrot neposredno.

Šrotova dejanja imajo posledice za skupino Po koncu obravnave je Zorko v izjavi novinarjem dejal, da imajo Šrotova dejanja v vlogi prvega moža Pivovarne Laško velike posledice za skupino. "Vložene imamo odškodninske tožbe za 130 milijonov evrov, danes prodajamo kompletno premoženje," je poudaril.

Pivovarna Laško in cel sistem okrog je, kot je poudaril, prišel v velike težave in kljub dobri osnovni dejavnosti ne more plačevati tistega, kar banke od njega zahtevajo.

Ne spreglejte