Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 8. 2014,
15.58

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gordana Stojiljković Miro Kolenc balonarska nesreča

Petek, 22. 8. 2014, 15.58

3 leta, 8 mesecev

Pravila v letalstvu se pišejo s krvjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dve leti po najhujši balonarski nesreči pri nas, ko je od 32 potnikov umrlo šest ljudi, 14 oseb pa je bilo huje ranjenih, so se poostrila pravila pri izvajanju komercialnih poletov.

Kot je znano, je usodnega 23. avgusta 2012 nad Ljubljano vzletel največji balon v vzhodni Evropi, ki je imel na krovu kar 32 potnikov. Vzleteli so na travnika pri hotelu Mons na ljubljanskem Brdu. Neslo jih je proti Barju, ki je idealno za tovrstne prelete z balonom, znano pa je tudi po izjemno varnih pristankih. A pristanek na Ižanski cesti na Ljubljanskem barju je bil katastrofalen. Balon je ob poizkusu pristanka odbilo od tal, nato se je zaletel v bližnje drevo, se prevrnil, pri tem pa še vnel.

Že med odbijanjem je iz košare pometalo nekaj potnikov, nekaj pa jih je popadalo iz nje, ko je treščila ob drevo. Že na kraju nesreče so umrli štirje, med njimi 11-letna deklica in njeni starši. Bili so tako hudo poškodovani, da je njihovo identiteto lahko dokončno potrdil šele Inštitut za sodno medicino. Še 14 udeležencev je bilo huje ranjenih, deset so jih morali že takoj po prihodu v UKC oživljati, 14 pa jih je odneslo le z nekaj praskami.

Kaj se je dogajalo usodnega dne, lahko preberete v pogovoru s pilotom Mirom Kolencem, za Planet Siol.net pa je spregovoril tudi Aleš Tavželj iz Strahomerja, ki je bil v balonu skupaj z ženo in takrat šestletno hčerko.

Poškodovani potnik: Dobil sem opekline, žena si je poškodovala vrat, hči pa zlomila roko "V balonu ni bilo nobene panike, a ko smo pristajali, sem videl, da padamo prehitro. Pilot nam je naročil, naj počepnemo na dno košare," se spominja Tavželj, ki je v nesreči dobil opekline in si poškodoval hrbtenico. Njegova žena si je poškodovala vrat, medtem ko si je hčerka zlomila roko. Nihče od njih iz košare ni padel. Ko se je pozneje pozanimal, zakaj se je zgodila nesreča, so mu dejali, da bi moral pilot zapreti ventile na jeklenkah. Balon je bil sicer zavarovan v komercialne namene pri Zavarovalnici Triglav. Po Kolenčevih besedah naj bi bile odškodnine potnikom že izplačane, kar nam je potrdi tudi Tavželj: "Dobil sem okoli 20 tisoč evrov."

Odvetnik: Ni šlo za malomarnost, temveč višjo silo Kot je znano, je tožilstvo zoper Kolenca vložilo obtožnico zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti, maja letos pa je stopil pred preiskovalnega sodnika. Njegov zagovornik Boris Grobelnik se je pred nekaj dnevi pritožil zoper sklep o preiskavi.

"Pritožil sem se zato, ker ni bilo nobene malomarnosti. Kolenc je naredil vse, kar je moral, zato želi obramba dokazati, da se je nesreča na žalost zgodila zaradi višje sile, spremembe vremena," je za Planet Siol.net povedal Grobelnik. Kot je v pogovoru z nami zatrdil Kolenc, striženja vetra pri tleh ni bilo mogoče predvideti.

Ali je pilot storil vse, kar bi moral? Po dogodku je njegovo zastopanje naprej prevzel odvetnik Janez Stušek, ki je podal ugovor zoper analizo dogodka, ki so jo podali preiskovalci. "Ne glede na to, kako huda je bila nesreča in da je v nesreči umrlo kar šest ljudi, je za preiskavo pomembno predvsem dvoje: ali je pilot pred poletom storil vse, kar mu predpisi nalagajo, in ali je vse potrebno storil ob pristanku. Videti je, da pilot vremenskih sprememb ni mogel predvideti," je pojasnil Stušek. Vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo Roman Rovanšek je leto dni po nesreči povedal, da je preliminarni vzrok za največjo balonarsko nesrečo pri nas splet okoliščin. Stušek pojasnjuje, da je bil namen preiskovalne komisije, da predvidi nove varnostne ukrepe, da se tovrstne nesreče ne bi dogajale, ne pa da preiskuje dogodek kot nesrečo.

Dogodek je tudi sicer povzročil pravo zmedo na področju poletov z baloni. Kot je že v pogovoru z nami povedal Kolenc, se pravila v letalstvu praviloma pišejo s krvjo. To pomeni, da se mora zgoditi nekaj res hudega, da se stvari uredijo. Po nesreči se je izkazalo, da piloti imajo dovoljenja za toplozračne balone, nimajo pa licenc za opravljanje komercialnih poletov.

Javna agencija za civilno letalstvo je tako mesec dni po nesreči izdala Operativno tehnično zahtevo (OTZ) za opravljanje zračnega prevoza z baloni, v kateri so zapisani zahteve in postopki, ki jih morajo izpolnjevati operaterji, da pridobijo dovoljenje za izvajanje komercialnih prevozov potnikov z baloni.

Nova pravila so, varnost odvisna od izvajalcev Kot so zapisali v odgovoru na naša vprašanja, je z novimi pravili Slovenija uredila to področje in ga uskladila s prihodnjo zakonodajo EU. "Z novimi pravili smo zagotovili sistem varnosti, od spoštovanja in izvajanja operacij pa je odvisno, ali bo varnost večja ali ne. Tisti, ki se bodo ukvarjali s to dejavnostjo, se bodo ukvarjali profesionalno in bodo zagotovo skrbeli za najvišjo raven varnosti," so zapisali na agenciji.

Imetniki spričeval letalskega prevoznika, balona, so skladno s predpisi pod stalnim nadzorom agencije, kar pomeni, da so podvrženi rednim, stalnim in inšpekcijskim nadzorom, dodajajo.

Do zdaj ima dovoljenje za letenje z baloni pet izvajalcev Agencija je sicer v tem času izdala pet dovoljenj za izvajanje komercialnih prevozov potnikov z baloni. Vlog je bilo 13, pri čemer osmim prosilcem ni uspelo dokazati, da izpolnjujejo potrebne pogoje, ali pa so bile njihove vloge nepopolne.

"Operaterji so morali v postopku certifikacije dokazati, da lahko varno izvajajo tovrstne operacije, kar je agencija preverila tudi na demonstracijskem poletu," še pravijo v agenciji.

Lani marca je začela veljati uredba, ki za imetnike licenc pilotov balonov na novo na evropski ravni ureja zahteve za pilote. "V okviru licenciranja v skladu z omenjeno uredbo so bili tudi imetniki licenc pilota balona preverjeni za pridobitev privilegija za opravljanje komercialne dejavnosti. Iste zahteve morajo med drugimi izpolnjevati tudi imetniki licence pilota jadralnega letala," pojasnjujejo na agenciji.

Letos šest nadzorov, nobene kršitve Poleg nadzorov, ki izhajajo iz same certifikacije operaterjev in pilotov, je agencija v tem letu opravila šest nadzorov pri imetnikih spričeval za opravljanje komercialne dejavnosti prevoza potnikov. Pri nobenem nadzoru niso ugotovili nobenih nepravilnosti.

Nova certifikacija pa je balonarjem prinesla dodatne stroške. Uredbe so že prej narekovale, da mora biti balon, ki prevaža potnike, ustrezno zavarovan, zdaj pa morajo izvajalci Agenciji za certifikacijo odšteti 144 evrov. Poleg tega je treba, kot pojasnjujejo na agenciji, balone vzdrževati v odobreni vzdrževalni organizaciji in organizaciji za vodenje stalne plovnosti.

Ne spreglejte