Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sobota,
23. 4. 2016,
15.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

kolo Na kolo

Sobota, 23. 4. 2016, 15.21

6 let, 6 mesecev

Pozor, kolesa so vroča roba!

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Spomladanski čas je začetek sezone kolesarjenja, a tudi višek sezone za tatove koles. Policijska statistika kaže, da je kraj vse več: če so leta 2010 po celotni Sloveniji prejeli okrog 1.800 prijav, se številke v letih za tem gibljejo okrog 2.500 letno.

Ljubljančanu, ki ne želi biti imenovan, so letos iz kolesarnice bloka ukradli že dve kolesi. "Pri prvem sem bil, priznam, kriv tudi sam, saj ga nisem zaklenil. Gre za kolo manjše vrednosti, zato sem bil prepričan, da ne bo pritegnil pozornosti tatov. Sploh pa ne v kleti bloka, ki naj bi bila dostopna le stanovalcem. Drugo kolo sem nato ves čas zaklepal, a ima očitno vstop v kolesarnico nekdo, ki je dobro opremljen za krajo," pravi. Kraje ni prijavil policiji, saj dvomi, da bi ta lahko kakorkoli ukrepala. 

Druga sogovornica, ki so ji že lani poleti prav tako v Ljubljani ukradli kolo večje vrednosti, je krajo prijavila policiji, ki pa je po njenem mnenju precej neodzivna. "Zgodilo se je v predelu mesta, kjer naj bi bilo več tatvin, ker je okrog veliko brezdomcev. A čeprav je bilo kolo ukradeno le ulico stran od policijske postaje, policisti tja niso prišli, ampak sem morala jaz na postajo, kjer sem slabe pol ure čakala na pogovor. Policistka je naredila zapisnik, od doma sem ji poslala še fotografijo kolesa, a s strani policije nato nisem dobila nobene povratne informacije. Enkrat sem preverila, ali so kaj ugotovili, a so me odslovili, češ da bodo sporočili, če bo kaj novega," pravi Martina Prezelj.

Čeprav Ljubljana izstopa po številu kraj, se nepridipravi najdejo tudi drugje po Sloveniji. V teh dneh je na primer brez kolesa z otroškim sedežem ostal Mariborčan, ki je sliko kolesa objavil na družbenem omrežju Facebook: 

Spodnji posnetek, ki ga je na družbenem omrežju Facebook objavila varnostna družba Jus Security, pa kaže, kako je varnostnik objekta v Domžalah pred dnevi zalotil nepridiprava, ki je poskušal ukrasti motor: "Skočil je skozi okno in se pognal za njim. Med tekom je storilec odvrgel klešče, po 800 metrih teka pa ga je varnostnik pustil," razlaga direktor podjetja Anton Jus.

Poskus tatvine ni kazniv!

Policisti opažajo, da nekateri storilci kolo uporabijo samo za vožnjo in ga potem zavržejo, včasih pa si kolo prilastijo zase ali za nadaljnjo prodajo, lahko tudi po delih, razlaga Bojan Kos s kranjske policijske uprave.

Jus pa pravi, da gre največkrat za organizirane skupine tatov. "Sem in tja se pojavi združba, ki ima neko obdobje navdih za kraje, dokler jih ne dobijo po prstih. Potem je nekaj časa mir, dokler se ne pojavijo novi," razlaga in doda, da je prodaja ukradenih koles lahko tudi donosen posel. "V Domžalah smo imeli primer vloma v 17 kleti, kjer so bila tudi kolesa, vredna pet tisoč evrov, tako da je kar veliko škode."

Storilcem po besedah sogovornika delo lajša predvsem cenovno dostopno orodje (najpogosteje so to večje klešče), njihov pregon pa otežuje zakonodaja. "Poskus majhne tatvine v Sloveniji ni kazniv," pravi Jus in dodaja, da to pomeni, da bi denimo v primeru poskusa tatvine na zgornjem posnetku storilca, ki mu je varnostnik tatvino preprečil, lahko ovadili kvečjemu za poškodovanje verige.

Največ kraj v Ljubljani

Kraje koles po Sloveniji | Foto: policija Foto: policija Blokovska naselja raj za tatove

Policisti na vprašanje, katere so vroče točke v posameznih delih Slovenije, kjer je kraj največ, odgovarjajo, da je največ koles seveda ukradenih v mestih. Tatovi imajo najraje kolesarnice, kleti in hodnike večstanovanjskih stavb, javne ustanove, veliko pa je tudi kraj s parkiranih vozil (predvsem tujcem, ki prečkajo državo in imajo kolesa nameščena na strehah vozil). Število kraj se poveča v času kolesarske sezone, torej od pomladi do jeseni. 

"Temu se prilagaja opazovalna služba policistov, saj so zlasti poleti ob rednem delu več na mestih, kjer se pojavljajo tatvine koles, predvsem pa na javnih krajih, kot so trgovska središča, lokali in strnjena blokovska naselja," pojasnjuje Kos.

Na območju murskosoboške policijske uprave so najbolj pogoste prijave kraj iz kolesarnic v stanovanjskih blokih v Murski Soboti, predvsem na Lendavski ulici.

 

V štajerski prestolnici je veliko kraj na območju Tabora, prav tako pa sta aktualni območji okoli II. gimnazije na Trgu Miloša Zidanška 1 v Mariboru in okolica športne dvorane Tabor.

Na območju Ptuja pa je priljubljena točka tatov območje kopališča Terme Ptuj:

Policija svetuje: zabeležite si osnovne podatke o kolesu

Policijo smo prosili za nekaj nasvetov, kako se zavarovati pred krajo.

  1. Uporabljajte kakovostno ključavnico. Ključavnice slabše kakovosti, denimo pletilke debeline mezinca, ne predstavljajo za tatove koles nikakršne ovire. Ključavnica naj bi po nekaterih analizah predstavljala okrog petino vrednosti kolesa, pravijo na policiji in dodajajo nasvet, da ključavnico namestite tudi, če kolo parkirate le za krajši čas. 
  2. Čeprav je kolo v kleti pod ključem, ni varno. "Glede na dejstvo, da je določen delež koles odtujenih iz kolesarnic, kleti, priporočamo, da so tudi ta kolesa zavarovana s ključavnico in da uporabniki skupnih prostorov spoštujejo dogovore, pravila, hišne rede o skrbnem zapiranju in zaklepanju vhodnih vrat. Za prevoz koles z vozili prav tako priporočamo uporabo prtljažnikov, ki imajo možnost dodatnega zaklepanja ali drugo obliko varovanja."
  3. Zapišite si nekaj osnovnih podatkov o kolesu. Policiji iskanje kolesa pogosto otežuje pomanjkljiv opis ukradenega kolesa. V lastni analizi so ugotovili, da le 40 odstotkov lastnikov koles poda značilnosti, na podlagi katerih je identifikacija kolesa lahko nedvoumna, pravijo. Zato priporočajo, da si zapišete in shranite podatke o znamki kolesa, tipu, modelu, barvi ter tudi znamki in tipu posameznih sestavnih delov (pedal, ogrodje, prestave, zavore, ...), številki okvirja, dodatni opremi, posebnih individualnih znakov (vgravirane lastne številke, črke ...), poškodbah. Prav tako ne bo odveč tudi fotografija kolesa, dodajajo za konec.

Kaj pa, če je vaše kolo že v skladišču policije?

Kar nekaj koles, ki iščejo pot do lastnika, najdemo v policijski bazi najdenih predmetov, do katere lahko dostopate tukaj

Ne spreglejte