Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
15.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Patria II Jure Cekuta Peter Zupan

Četrtek, 12. 3. 2015, 15.47

7 let, 12 mesecev

Patria II: zagovornik Cekute napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odvetnik Danijel Planinšec, ki v zadevi Patria II po novem zastopa obsojenega Jureta Cekuto, je napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.

Višje sodišče je namreč v teh dneh v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo v tej zadevi. S tem sta slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan pravnomočno obsojena.

Sodba višjega sodišča ga je presenetila Danijel Planinšec je dejal, da ga je sodba višjega sodišča presenetila, pri tem pa spomnil, da v času pritožbe na drugostopenjsko sodišče še ni bil Cekutov zagovornik. Vsebine sodbe ni želel podrobneje komentirati, saj jo še proučuje. Pojasnil je, da sta se za zdaj s Cekuto le na kratko slišala po telefonu, zato ju temeljitejši pogovor še čaka.

Zagovornik Petra Zupana Janez Hočevar pa je za STA povedal, da za zdaj ne želi komentirati odločitve višjega sodišča, saj njegova stranka še ni dobila sodbe.

Tožilec Ferlinc zadovoljen, da je sodba postala pravnomočna Danes so se na sodbo odzvali tudi na tožilstvu. Kot so sporočili za STA, vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc izraža zadovoljstvo, da je tudi sodba v zadevi Patria II postala pravnomočna.

Na tožilstvu so poudarili tudi, da je Ferlinčevo zadovoljstvo toliko večje, ker se je v zadevi Patria I na začetku postopka pred sodiščem neresnično zatrjevalo, da sploh ne teče noben postopek proti že takrat osumljenim storilcem v kazenskem postopku.

V zapor, morala pa bosta tudi plačati Cekuta bo moral skladno s sodbo v zaporu preživeti štiri leta in štiri mesece, Zupan pa dve leti in pol. Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja, Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja.

Ker sta oba po mnenju sodišča ravnala iz koristoljubja, jima je sodišče naložilo še stransko denarno kazen – Zupanu 15 tisoč in Cekuti 30 tisoč evrov. Cekuta pa bo moral vrniti tudi 460.875 evrov, kolikor naj bi zaslužil s pridobljenimi podatki.

Kljub pravnomočni obsodbi še obstajajo pravna sredstva za izpodbijanje sodbe. Zahteva za varstvo zakonitosti se lahko poda zaradi kršitve kazenskega zakona, zaradi bistvene kršitve določb kazenskega postopka ali zaradi drugih kršitev določb kazenskega postopka, če so te kršitve vplivale na zakonitost sodne odločbe.

Ne spreglejte