Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 9. 2014,
12.07

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gordana Stojiljković

Sreda, 24. 9. 2014, 12.07

4 leta, 9 mesecev

Od 22 obdolženih zaradi domnevnega oškodovanja družb SCT za več kot 3,5 milijona evrov jih je ostalo osem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na zatožno klop je sedlo devet od desetih obdolženih, ki jim tožilstvo očita oškodovanje družbe SCT v višini slabih 3,5 milijona evrov. Ivan Zidar naj bi si pridobil skoraj 900 tisoč evrov koristi.

Danes se je brez prvoobdolženega Ivana Zidarja, zoper katerega je sodnica postopek začasno izločila, začela glavna obravnava zoper deset obdolženih, ki jim tožilstvo očita zlorabo položaja ali pa pomoč pri zlorabi položaja. Tožilka specializiranega državnega tožilstva Bojana Podgorelec jim očita, da so družbe SCT, SCT TKO in SCT GEM oškodovali, tako da so v obdobju med letoma 2004 in 2008 navidezno poslovali z različnimi družbami.

Lažna naročila in fiktivni računi "Šlo je za lažne poslovne odnose, saj so vedeli, da storitve ne bodo opravljene, da so lahko izdali fiktivne račune in si nato izplačali denar," je povedala tožilka. Obdolženci so kazniva dejanja zanikali in danes eden za drugim nizali svoje zagovore. Izjema sta bila Boris in Miha Žiberna, oče in sin, ki sta 11. septembra s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde.

Tožilstvo jima je očitalo, da sta od decembra 2006 do januarja 2007 sodelovala pri navideznem poslovanju družbe Vaja z družbo SCT na način, da je Miha Žiberna organiziral njeno fiktivno poslovanje. Nadziral je prilive na transakcijski račun in odrejal dvige nakazanih sredstev.

Boris Žiberna pa je kot pooblaščenec na transakcijskem računu družbe z njega dvigal gotovino, ki jo je SCT na podlagi fiktivnih računov nakazala na transakcijski račun te družbe, čeprav sta oba vedela, da zaračunane dobave blaga in storitve niso bile opravljene. Denar pa je nato Miha Žiberna posredoval določeni osebi na SCT.

V zameno za priznanje krivde družbenokoristno delo in minimalna denarna kazen Izrek kazenske sankcije bo 3. oktobra, po naših informacijah pa sta se oba obdolžena s tožilstvom pogodila za dobrih 600 ur družbenokoristnega dela, ki ga morata opraviti v letu in pol, in na plačilo stranske denarne kazni v višini 2500 evrov.

Sprva je bilo v obtožnici kar 22 obdolžencev, a jih je skupaj z današnjima dvema kar 13 od njih dejanje že priznalo, eden pa je med postopkom umrl. Med obdolženci so poleg Zidarja tako ostali Aleksander Meze, Ivan Šimunič, , Mihael Zidar, Matej Pogačar, Dejan Jevtović in Janez Sokler.

Pooblaščena oseba v SCT TKO Alojz Bokan, ki mu obtožnica očita zlorabo položaja, je v svojem zagovoru očitke zavrnil z besedami, da so vse, kar so plačali, tudi dobili, da je bil v podjetju opravljen inšpekcijski nadzor, ki nepravilnosti ni pokazal, in da so od Dursa nazaj celo dobili pet tisoč evrov preplačanega davka.

Mihael Zidar je vodil družbo SCT GEM, ki se je ukvarjala z gradbeno mehanizacijo. Kot je pojasnil, so imeli več kot 50 projektov, zato so morali za delo najeti tudi zunanje izvajalce. "Da bi se izognili zastoju pri projektu, smo bili primorani najeti dodatno gradbeno mehanizacijo, ki smo jo zagotovili prek podizvajalcev," je o spornem računu z družbo Donit pojasnjeval obdolženi in zanikal sodelovanje pri oškodovanju SCT.

Nekdanji košarkar Jevtović: Ko so mi naročili, sem dvignil denar Na zatožni klopi se je znašel tudi nekdanji košarkar KK Krka Dejan Jevtović, ki je pojasnil, da je vodil eno od podjetij, za direktorja pa ga je postavil eden od soobdolženih, ki ga je poznal prek košarke. "Dejal mi je, da odpirajo podjetje in potrebujejo direktorja. Vprašal me je, ali bi prevzel položaj, in mi ponudil dva tisoč evrov mesečno," je povedal.

Njegova naloga je bila, "da sem, ko mi je tako naročil, stopil na banko – račune smo imeli pri SKB, DBS in Banki Celje –, dvignil denar in ga predal njemu. Dobivala sva se na kavi ali kosilu." Koliko denarja je dvigoval, ni povedal.

Ne spreglejte