Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
20.20

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marko Jaklič sodišče Vzajemna Gordana Stojiljković

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 20.20

4 leta, 9 mesecev

Nekdanji prvi mož Vzajemne Jaklič namesto na sodišču še vedno pri projektih v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes bi se moralo začeti sojenje Marku Jakliču, Sašu Bergerju, Klavdiju Godniču in Francetu Henigmanu zaradi domnevnega oškodovanja Vzajemne, a Jakliča ni bilo na sodišče.

Naj spomnimo, da je sodnica Andreja Sedej Grčar predobravnavne naroke izpeljala marca, ko so se obdolženi Klavdij Godnič, Sašo Berger in France Henigman izrekli za nedolžne. Zoper obtožnico je ugovarjal tudi Jaklič, kar pomeni, da krivde ne priznava, a sodnica predobravnavnega naroka ni mogla izpeljati, ker Jaklič ni prevzel vabila na sojenje.

Polmilijonsko oškodovanje Vzajemne? Njegov zagovornik Boštjan Penko ni vedel, kje je njegova stranka, povedal je le, da dela pri projektih v tujini. Obtožnica obdolženim ter pravnima osebama MKontakt in S&T Slovenija očita domnevno oškodovanje zavarovalnice Vzajemna v vrednosti okoli pol milijona evrov ter prelivanje sredstev na račun Jakličevega podjetja na Hrvaškem med letoma 2004 in 2008. Očita jim dve kaznivi dejanji, in sicer zlorabo položaja in pranje denarja.

Čeprav je predobravnavne naroke in druge procesne zadeve opravila sodnica Sedej Grčarjeva, je zdaj sojenje prevzel sodnik Boris Hrovat. Kot je pojasnil, naj bi sodnica vodila še en velik proces, in sicer Balkanskega bojevnika, zaradi česar so primer Vzajemne dodelili sodniku Hrovatu. Obramba s tem ni bila zadovoljna.

Obramba zahteva izločitev sodnika Kot je povedal odvetnik Emil Zakonjšek, nima nobenih subjektivnih razlogov za sodnikovo izločitev, temveč "gre za kršenje načela zakonitega sodnika". Pojasnil je, da je bil spis Sedej Grčarjevi, ki je opravila določena procesna dejanja in o zadevi že vsebinsko odločala, dodeljen oktobra 2013, medtem ko je Balkanskega bojevnika dobila decembra lani.

"Glede na dopis je očitno sama odločila, katero zadevo bo obdržala," je dejal zagovornik in dodal, da bi sodnica morala nadaljevati postopek, ki ga je že začela.

Izločitev Jakliča, neizločitev Jakliča Sodnik je sicer želel danes iz postopka začasno izločiti manjkajočega Jakliča. Jaklič naj bi po njegovih besedah zagotovo prišel 20. oktobra, kot dokazilo pa naj bi predložil letalsko vozovnico.

A se je zataknilo tudi tu. Zakonjšek je namreč ugotavljal, da sodišče nikakor ne more zaslišati "najprej pomagačev in šele nato storilcev". Sodniku je zato predlagal, da sojenje preloži, v nasprotnem primeru bi zahteval njegovo izločitev.

Zdolšek: Če izločite Jakliča, bomo lahko zaslišali njegovega brata A ta predlog ni bil po volji zagovorniku obdolženega Godniča. Kot je pojasnil Stojan Zdolšek, bi v primeru, da bi bil Jaklič izločen iz postopka, njegova stranka za pričo lahko povabila Jakličevega brata Boštjana Jakliča, ki naj bi opravljal posle za MKontakt na Balkanu. "Ker gre za brata prvoobtoženega, bo ta verjetno uveljavljal pravico privilegirane priče in ne bo pričal. Če pa bi, bi lahko razbremenil mojo stranko Godniča, sploh ker tožilstvo trdi, da je šlo za fiktivne posle," je razlagal Zdolšek.

O izločitvi predsednik sodišča Po kratkem premisleku je sodnik sicer ugotovil, da je predlog za izločitev sodnika prepozen, da pa bo kljub vsemu odločitev o tem, ali bo sodil v primeru Vzajemne, prepustil predsedniku sodišča Marjanu Pogačniku.

Ne spreglejte