SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obtoženi za umor direktorja Kemijskega inštituta: Premišljeno so me vmešali v to zadevo

4

termometer

Domnevni morilec direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika Milko Novič je ob začetku sojenja vnovič zanikal krivdo za očitano kaznivo dejanje. "Bog mi je priča, da tega nisem storil," je dejal.

Milko Novič je obtožen, da je 16. decembra lani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala in se tudi ni mogla braniti.

Umor je Novič po mnenju tožilstva storil iz brezobzirnega maščevanja, saj je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili. Jamnik je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so aretirali kmalu zatem.

"Revanšizem in zahrbtnost nista v moji navadi" Novič je danes na sodišču zagotavljal, da revanšizem in zahrbtnost nista v njegovi navadi in da Jamniku ni nikoli grozil. Je pa povedal, da so mu na Kemijskem inštitutu, kjer je delal med letoma 1982 in 2009, "fizično razbili laboratorij ter dve aparaturi in ukradli intelektualno lastnino".

Takrat je delal neko raziskavo za ministrstvo za obrambo, ki pa je zaradi uničevanja laboratorija ni mogel zaključiti, zaradi česar so ga nato odpustili z inštituta, je pojasnjeval na sodišču. Zaradi odpovedi je sprožil tudi več postopkov in pisal pritožbe, javnost pa je z dogajanjem v slovenski znanstveni sferi obveščal tudi z elektronskimi sporočili, je še povedal.

Naročniki umora so po njegovem mnenju morali vedeti za dogajanje na inštitutu in za njegove sodne spore in pritožbe ter ga "premišljeno vmešali v to zadevo kot edinega obtoženega".

Obramba: Novič ni mogel v nekaj minutah do kraja umora Na dan umora je bil na Primorskem, v Ljubljano se je vrnil okoli 18. ure. Domov je prišel sočasno z ženo, še vedno zaposleno na Kemijskem inštitutu, ki mu je takrat sporočila, da gre pozneje na službeno novoletno zabavo. Kje bo zabava, mu ni povedala, pravi Novič. Ko sta prišla v stanovanje, se je preoblekel v pižamo in na kavču gledal televizijo.

Doma je bila še hčerka, ki pa je okoli pol osmih odšla od doma, ko jo je z avtomobilom pobrala prijateljica. Telefonski izpiski kažejo, da sta se dekleti slišali ob 19.28, Novičeva hčerka pa naj bi nato potrebovala nekaj minut, da je prišla do avtomobila. Umor pa se je zgodil okoli 19.40.

Zato obramba opozarja, da se Novič pri svojih 60 letih v zgolj nekaj minutah ni mogel preobleči, priti iz stanovanja in pohiteti do dva kilometra oddaljene restavracije oziroma njenega parkirišča. Niti ni znano, kako naj bi tja prišel. Če bi šel z avtomobilom, je na poti še vsaj pet ali šest semaforiziranih križišč, če bi šel s kolesom, pa bi ponj moral najprej v kolesarnico, kar traja nekaj minut. A kolo nima luči, obtoženi brez očal slabo vidi, takrat pa je zunaj pršilo, še dodaja obramba.

Od kod sledi smodnika? Dan po napadu na Jamnika so Noviča že obiskali kriminalisti in mu še isti dan odvzeli vzorce, ki so pokazali na sledi smodnika. Novič pojasnjuje, da je pred časom obiskoval strelišče, ampak zgolj v službene namene, saj je analiziral tulce, zato je možno, da so delci zašli tudi na njegov plašč. Prav ta plašč pa je nato oblekel, ko se je odpravil na policijo na odvzem vzorcev.

Ker je Novič v svojem zagovoru dejal, da ga je žena tisti večer po prihodu domov – bila je namreč prav na zabavi, na katero se je odpravil Jamnik – vprašala, ali je bil ves večer doma, je tožilstvo zanimalo, zakaj bi ga to sploh vprašala. Novičeva žena, ki je danes na sodišču nastopila kot priča, je pojasnila, da ga tega ni vprašala, ker bi mislila, da je umor zagrešil njen mož, ampak ker se je zbala, da bi lahko zaradi svojih sporov z inštitutom zaradi dogodka utegnil imeti težave.

Novič naj bi ženi tistega večera dejal še, da je "Jamnik dobil, kar je iskal". Sam obtoženi domneva, da je to izjavil zaradi dogajanja na inštitutu, obtoženčeva žena pa je danes povedala, da ji je ta takrat dejal: "Vidiš, kaj se lahko zgodi". Kot je namreč povedala priča, so po inštitutu krožile govorice, da se je Jamnik ukvarjal z nezakonitimi posli, a ni znala povedati, s kakšnimi.

Nadaljevanje v sredo Sojenje se bo predvidoma z zasliševanjem prič nadaljevalo prihodnjo sredo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin