Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 2. 2014,
13.13

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

podkupnina

Sreda, 5. 2. 2014, 13.13

4 leta

O tem, ali je odvetnica jemala podkupnino, danes še višji sodniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koprski višji sodniki bodo danes presojali o pritožbah znane odvetnice in stečajne upraviteljice Suzaane Gale, ki je bila na prvi stopnji spoznana za krivo jemanja podkupnine.

Zgodba je odjeknila leta 2009, ko je lastnik podjetja Montec Dejan Škerlič odvetnico prijavil kriminalistom. Takrat je trdil, da sta odvetnica kot stečajna upraviteljica in njen sodelavec Sebastjan Čagran od njega zahtevala podkupnino v zameno za prirejeno bilanco njegovega podjetja, na zatožni klopi pa je sedela tudi računovodkinja Andreja Terpotec.

V zgodbo so se vključili kriminalisti, ki so zaključni del akcije izpeljali tudi s pomočjo prikritih metod. Tako je 6. februarja 2009 Škerlič v pisarno Galetove v Ljubljani vstopil ozvočen in z 20.000 označenimi evri, med predajo pa so v pisarno vdrli policisti. Denarja sicer niso našli v pisarni, temveč na bližnjem nadstrešku, kamor naj bi ga med vdorom policistov vrgel Čagran.

Ovaditelj med sojenjem spremenil izjavo Škerlič, ki je Suzaano Gale ovadil, med glavno obravnavo ni bil več prepričan o njeni krivdi. Takrat je namreč povedal, da Galetove ni razumel, kot da bi hotela podkupnino, temveč naj bi ga k temu pregovorili sprva prijatelji, nato pa še policist. Da je med preiskavo govoril drugače, je pojasnil s tem, da je bil v šoku. Trdil je, da je s policisti sodeloval zato, ker se je bal, da bi ga Galetova ovadila zaradi nepravilnosti pri poslovanju njegovega podjetja, ki je zašlo v stečaj.

Septembra lani so Galetovo na koprskem okrožnem sodišču obsodili na leto dni zapora in plačilo 15 tisoč evrov pogojne kazni, Čagrana pa na leto dni pogojne zaporne kazni in plačilo pet tisoč evrov, medtem ko so Terpotčevo oprostili obtožb.

Pri drugi zadevi, ki je bremenila Galetovo, šlo naj bi za domnevno izsiljevanje podjetnika Andreja Kržišnika za podkupnino v višini 1.500 evrov, pa je sodišče presodilo, da ni kriva.

Ne spreglejte