SiolNET. Novice Črna kronika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nesreča trajekta na Filipinih zahtevala najmanj 31 življenj

3

termometer

Filipinski reševalci, ki iščejo 171 pogrešanih po petkovi nesreči trajekta, ki je potonil blizu pristanišča mesta Cebu po trčenju s tovorno ladjo, so zaradi slabega vremena prekinili reševalno akcijo.

Doslej so našli 31 trupel. Popoldne po lokalnem času so reševalci prekinili reševalno akcijo zaradi silovitega dežja ter močnega vetra, je povedal tiskovni predstavnik vojaške mornarice Gregory Fabic. Povedal je tudi, da so močni tokovi preprečili potapljačem, da bi preiskali celoten trajekt in ugotovili, ali so morda v njem še ujeti ljudje.

Iz morja so rešili 629 ljudi Potniški trajekt Thomas Aquinas je bil v petek iz drugega največjega filipinskega mesta Cebu na poti proti Manili - na njem je bilo po zadnjih podatkih oblasti 831 potnikov in članov posadke - ko je zvečer po lokalnem času v nevarni ožini blizu vhoda v pristanišče Cebuja trčil v tovorno ladjo. Obalna straža, vojska kot tudi lokalni ribiči so uspeli iz morja rešiti 629 ljudi.

Še vedno pogrešajo 171 ljudi, potem ko so doslej našli 31 trupel, je sporočila obalna straža, ki je opozorila, da bo število mrtvih še večje. Morebitne preživele so ob potapljačih iskali tudi s helikopterji.

Na krovu tovorne ladje Sulpicio Express 7, ki je bila iz Cebuja namenjena v mestu Davao, je bilo 36 članov posadke. Ladja ni potonila in se je kljub hujšim poškodbam sama vrnila v pristanišče.

Nevarna ožina Nesreča se je zgodila okoli 21. ure po lokalnem času, ko je bilo morje mirno, in sicer pred vhodom v pristanišče okoli dva do tri kilometre od obale, so sporočile oblasti. Kot so poudarili, je ožina, kjer je prišlo do nesreče, znana kot nevarna, saj ima mrtvo točko, kjer vidljivost ni dobra. Doslej je tu zato prišlo do več manjšin nesreč, nikoli pa še do tako hude.

Zdi se, da je eno od plovil kršilo pravilo po kateri poti mora v oziroma iz pristanišča Predstavnik obalne straže, admiral Luis Tuason je za lokalni radio povedal, da je trajekt verjetno potonil v desetih minutah, saj je bil v trčenju hudo poškodovan. Po njegovih besedah je kapitan naročil ljudem, naj zapustijo ladjo, razdelili so jim tudi reševalne jopiče, da pa je trajekt tako hitro potonil, da obstaja velika verjetnost, da so nekateri še ujeti na trajektu. Tuason je dodal, da se zdi, da je eno od plovil kršilo pravilo, po kateri poti mora vstopiti oziroma zapustiti pristanišče.

Na Filipinih se je leta 1987 zgodila najhujša civilna pomorska nesreča Podjetje, ki ima v lasti tovorno ladjo, vpleteno v petkovo nesrečo, je potrdilo, da je to za ladje v njihovi lasti to že peta nesreča, ki so zahtevale skupno okoli 5000 življenj. V lasti podjetja Philippine Span Asia Carrier Corp je bil med drugim tudi trajekt, ki je bil vpleten v najhujšo civilno pomorsko nesrečo na svetu. Njihov trajekt je blizu filipinske prestolnice Manila leta 1987 trčil v tanker; pri tem je umrlo več kot 4300 ljudi.

Lastniki podjetja so kljub temu vztrajali, da to nima nobene zveze s petkovo nesrečo. Globoko žalost ob nesreči je v žalnem telegramu nadškofu Cebuja Joseju S. Palmi izrazil papež Frančišek, ki je ob tem poudaril, da moli za vse vpletene.

Prevoz z ladjami je na Filipinih, arhipelagu, ki ga sestavlja več kot 7000 otokov, ključna oblika transporta. Nesreče so tam sicer pogoste, saj imajo nizke varnostne standarde, pogosto pa so ladje prenatrpane.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin