Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 7. 2014,
13.16

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pavel Rupar župan zapor

Petek, 4. 7. 2014, 13.16

5 let, 6 mesecev

Nekdanji župan Rupar že dva tedna v zaporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po zavrnitvi prošnje za odlog začetka prestajanja zaporne kazni se nekdanji tržiški župan Pavel Rupar ni odločil za pritožbo, ampak se je zglasil v zaporu v Ljubljani.

Kot so nam sporočili s sodišča je obsojeni Pavel Rupar začel prestajati kazen zapora v petek, 20. 6., v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana. Tam zdaj prestaja enoletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja. Vrhovno sodišče je zavrnilo tudi Ruparjevo zahtevo za varstvo zakonitosti, zaradi česar je odvetnik že napovedal ustavno pritožbo.

Potem ko je Ruparjev zagovornik Rok Petrič 20. junija od kranjskega okrožnega sodišča prejel odločitev Višjega sodišča v Ljubljani, da je prošnja za odlog prestajanja kazni zavrnjena, se je Rupar odločil oditi v zapor.

"Rupar ni želel izigravati nobenega predpisa" V skladu z zakonom o izvrševanju kazenskih sankcij je namreč obsojenec dolžan takoj naslednji dan po prejemu pravnomočne odločitve nastopiti prestajanje kazni. "Rupar ni želel izigravati nobenega predpisa, zato sva se odločila, da po tudi drugi zavrnjeni prošnji prostovoljno nastopi prestajanje kazni," je danes za STA povedal Petrič. Kot je pojasnil, zakon sicer ni jasen glede možnosti nadaljnjih pritožb. Eno prošnjo je še vložil, potem pa se je odločil, da luknje v zakonu glede neomejenih možnosti vlaganja prošenj in pritožb ne bo izkoriščal. Rupar je v zaporu na Povšetovi v Ljubljani že dva tedna. Odvetnik je vložil prošnjo za premestitev na odprti oddelek in za dodelitev določenih ugodnosti znotraj zavoda, vendar o tej prošnji še ni odločeno.

Spomnimo … Kot je znano, je kranjsko okrožno sodišče Ruparja septembra 2012 spoznalo za krivega zlorabe uradnega položaja ali pravic in mu prisodilo eno leto zapora. Prvostopenjsko sodbo je jeseni 2013 potrdilo tudi višje sodišče.

Sodni senat je tedaj ugotovil, da je Rupar februarja 2004 od avstrijskega podjetja Aquaplus prek zastopnika Jurija Pintarja iz podjetja Imecon prejel 40 tisoč evrov za plačilo stroškov pri pripravi dokumentacije za ureditev komunalnega omrežja v tržiški občini, a Rupar tega denarja ni dal v občinsko blagajno.

Ne spreglejte