Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
22.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NKBM Matjaž Kovačič

Sreda, 22. 1. 2014, 22.05

7 let, 12 mesecev

Nekdanji predsednik NKBM: Ne čutim se odgovornega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na mariborskem okrožnem sodišču se je začela tožbena obravnava, v kateri NKBM od nekdanjega predsednika uprave in nekdanje članice uprave terja dobrih 23 milijonov evrov odškodnine.

Sodnica Melita Puhr se je sicer na zahtevo banke odločila, da celotno sojenje zapre za javnost. Kot je pred zaprtjem obravnave pojasnila sodnica, se zaveda, da lahko njena odločitev sproži negativen odziv javnosti, a je bila to na zahtevo banke dolžna storiti po uradni dolžnosti. Takšno odločitev je sprejela, ker bo skozi ves postopek v obravnavi tematika, ki v skladu z zakonom velja za bančno tajnost.

Čeprav je NKBM julija več milijonskih tožb zoper še nekaj odgovornih vložila tudi na delovno sodišče, sta bili glavni tarči začetka postopka nekdanja vodilna v banki, ki ju NKBM toži zaradi opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih konkretnih kreditov, ki jih je Kovačičeva uprava dvema gradbenima podjetjema, Stavbarju Gradnje in Gradisu Celje, ter trem finančnim holdingom, Pom Investu, Celjski borzni hiši in Centru Naložbe, odobrila v obdobju petih let.

Kovačič: Obstaja še kup drugih zadržkov, zaradi katerih je tožba že v osnovi nesmiselna Nekdanje članice uprave Manje Skernišak danes na sodišče ni bilo, saj po besedah njenega odvetnika Valterja Bogataja še vedno okreva po prometni nesreči izpred več kot leta dni. Nekdanji predsednik uprave Matjaž Kovačič je pred začetkom obravnave povedal, da se ne čuti odgovornega, saj ga dolžijo tega, da naj bi drugim dopuščal kršenje internih predpisov, ki jih niso kršili, ter da naj bi krediti postali slabi pri odločitvah, pri katerih ni sodeloval. Po njegovem pa obstaja še kup drugih zadržkov, zaradi katerih je tožba že v osnovi nesmiselna.

Odločitev sodišča, da sojenje zapre za javnost, se mu zdi dvolična, zlasti s strani banke, saj je sodišče moralo slediti njenemu predlogu. "Na eni strani se skozi medije povzroča medijska gonja in širijo polresnice, ko pa bi v javnosti lahko pojasnili nekatere zadeve, pa zadevo zaprejo za javnost," je dejal nekdanji prvi mož NKBM.

"Izračunana luknja je skoraj neverjetna" Na vprašanje, kdo je potem po njegovem odgovoren za aktualno stanje banke z vrsto slabih kreditov, ki so nastali v času njegovega vodenja, je odvrnil, da ima glede tega svoje mnenje, ki pa ga doslej nihče ni želel slišati. Izračunana luknja je po njegovem mnenju skoraj neverjetna, vprašal pa se je tudi, po kakšnih diskontih so na DUTB prenesli še delujoča podjetja, ki brez vsakega dneva zamude plačujejo obresti in glavnice.

Kovačiča zanima tudi, zakaj je bilo treba najprej državne banke navrtati z velikimi luknjami, danes pa premoženje prenašati k nekomu, ki bo to prodajal na tak ali drugačen način, pri tem prejemal visoke plačo, davkoplačevalci bodo pa vse to morali plačati.

Med spornimi kreditiranji se je v javnosti največkrat omenjalo skupino Keter, podjetje mariborskega podjetnika Zorana Šolaje, Športni center Pohorje in posle okoli izgradnje tovarne mariborskega farmacevta Marifarm, ki jo je izvajal MTB. Med gradbinci so bili omenjani predvsem slabi krediti Primorju, Pom-Investu, Gradisu Celje in Stavbarju.

Šolaja: Z omenjenimi posli NKBM nimamo ničesar Zoran Šolaja je glede povezovanja njegovega podjetja z domnevno spornim kreditiranjem zapisal, da so te informacije netočne. "Z omenjenimi posli NKBM nimamo ničesar. Navedbe so nepreverjene in neresnične, nismo predmet obravnav oziroma nismo udeleženi v predmetnih sodnih postopkih, ki so potekali na sodišču," je zapisal.

Iz druge največje državne banke so po današnji prvi obravnavi sporočili, da se z njo v zvezi z odškodninskimi tožbami proti domnevno odgovornim osebam za določene nepravilnosti v preteklem poslovanju NKBM nadaljuje postopek zaščite interesov banke, ki ga v zadnjih dveh letih uresničuje nova uprava.

Kot so zapisali, sta ob prestrukturiranju in izboljšanju poslovanja banke zaščita in zavarovanje njenih interesov med najpomembnejšimi nalogami uprave. K temu jih zavezuje poslanstvo, ki temelji na zaupanju, ter predvsem odgovornost do vseh komitentov banke ter poslovnih partnerjev.

Uprava pod vodstvom Aleša Hauca po njenih zagotovilih pri postopkih v zvezi z vložitvijo odškodninskih tožb v nasprotju z nekaterimi navedbami v medijih ravna gospodarno, premišljeno in zakonito. Tožbe so po njihovem pravno dobro utemeljene in v banki verjamejo v kakovostno delo sodišč ter drugih pristojnih organov. Ob pravnih postopkih za zaščito interesov banke so v zadnjih dveh letih sprejeli tudi vrsto ukrepov, usmerjenih v preprečevanje nepravilnosti, ki so se dogajale v preteklosti.

Tožbe so vložene na osnovi poročila forenzične revizije Današnja obravnava se nanaša na eno od vloženih odškodninskih tožb v času pretekle uprave, ki jih je sedanja vložila julija lani. Tožbe so vložene na osnovi poročila forenzične revizije, ki ga je obravnaval tudi nadzorni svet banke, ter po skrbni pravni presoji odvetniških hiš, ki z banko sodelujejo in so ocenile, da je vložitev tožb pravno utemeljena, so še pojasnili v NKBM.

Kot pravijo, podrobnosti ne morejo razkrivati zaradi zaščite interesov banke v pravnih postopkih, spoštovanja zaupnosti v zvezi z osebnimi podatki in zato, ker so v postopkih obravnavani podatki, ki so bančna tajnost.

Sicer pa to verjetno ne bo edina tožba, saj je prvi mož NKBM Aleš Hauc za februar napovedal še drugi in s tem zadnji sveženj tožb. Hkrati še vedno poteka preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada, ki naj bi v kratkem podal tudi kazenske ovadbe proti Kovačiču, Skernišakovi, nekdanjemu prvemu nadzorniku Dušanu Jovanoviču ter še nekaterim. Gre za sume zlorabe položaja in pravic in pranja denarja v zvezi s spornimi posli na Hrvaškem, to pa je povezano tudi s hišnimi preiskavami poleti 2012.

Ne spreglejte