Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 1. 2014,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gorenjska banka ovadba banka

Četrtek, 2. 1. 2014, 14.44

8 let

Nedavne ovadbe bančnikov po mnenju uprave Gorenjske banke neutemeljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gorenjska banka po nedavno vloženih ovadbah, neuradno zoper predsednika uprave Gorazda Trčka in člana uprave Srečka Korberja, zanika očitke o domnevnih kaznivih dejanjih.

Uprava banke je prepričana, da so kazenske ovadbe neutemeljene in predstavljajo še enega od manevrov, s katerimi dolžnik stopnjuje javni pritisk na banko in njeno upravo.

Policija: Ovadili dve osebi v vodstvenem organu Kranjska policijska uprava je v torek sporočila, da so kriminalisti zaradi suma oškodovanja banke ovadili dve osebi v vodstvenem organu ene od bank, ki poslujejo na Gorenjskem.

Po neuradnih informacijah naj bi bile ovadbe vložene zoper odgovorni osebi v Gorenjski banki, kazniva dejanja pa naj bi se nanašala na zatrjevano bančno financiranje Merfina preko družbe H & R oz. Hidrie.

V Gorenjski banki pojasnili, da imajo s Hidrio oz. H & R odprtih več pravd V Gorenjski banki so pojasnili, da imajo v omenjenem spornem razmerju s Hidrio oz. H & R odprtih več pravd, ki bodo po njihovem mnenju pokazale, da so navedbe dolžnikov o fiktivnih posojilnih razmerjih in financiranju Merfina izmišljene.

"Predstavniki H & R oz. Hidrie, izkušeni gospodarstveniki podjetij iz skupine, ki je bila v pomembnih poslovnih povezavah z Merkurjem, po mnenju banke pač ne morejo verodostojno zatrjevati, da so zgolj zaradi videza usklajevali posojilno pogodbo z banko, se pogajali o višini obrestnih mer, zagotavljali zavarovanje svojih obveznosti in nadomeščali menice po njihovi uporabi za poplačilo dolga," so zapisali v banki.

Dolžnika Hidria in H & R sta banki izročila menice v zavarovanje svojega dolga do banke, oba pa po navedbah uprave Gorenjske banke banki dala pooblastili, da menice izpolni in uporabi za poplačilo svojih terjatev do dolžnikov. Banka je menico izpolnila in uporabila v skladu z obstoječim posojilnim razmerjem ter danim pooblastilom.

Banka zavrača očitke o ponarejanju kakršnihkoli vrednotnic oz. menic Banka tudi zavrača očitke o ponarejanju kakršnihkoli vrednotnic oz. menic. Menično pravo je, kot poudarjajo, strokovno zahtevno in terja veliko pravnega znanja gospodarskega prava, vendar pa po mnenju banke nepoznavanje te tematike nikakor ne bi smelo biti podlaga za kazenske ovadbe.

Kranjski kriminalisti so namreč zaradi suma oškodovanja banke ovadili dve osebi v vodstvenem organu ene od bank, ki poslujejo na Gorenjskem. Osumljenca naj bi v povezavi z menedžerskim prevzemom podjetja preko korporacije, ki se ukvarja s kovinsko predelovalno dejavnostjo, omogočila 10-milijonsko obvodno financiranje ljubljanske holdinške družbe.

Po poročanju spletnega Dnevnika so kriminalisti ovadbe podali zaradi spornega obvodnega financiranja menedžerskega prevzema Merkurja.

Ne spreglejte