Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 2. 2015,
12.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rop Izola pripor nasilje pištola nož

Sreda, 18. 2. 2015, 12.37

8 let

Nasilna roparja na rop v Izolo z ukradenim avtomobilom (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Oborožena roparja izolske banke, ki sta se iz Italije pripeljala z ukradenim vozilom, družbo pa jima je delala 20-letna Ukrajinka, sta v priporu.

V ponedeljek okoli osme ure zjutraj so policisti prejeli opozorilo občana, da se v prostorih banke v Izoli sliši hrup in klice na pomoč.

Policisti so nemudoma odšli na kraj, a na vhodu niso zaznali nobenih posebnosti. Zato so se odpravili še do službenega vhoda in skoraj trčili v neznana oborožena moška, ki sta začela bežati.

Ker nista upoštevala navodil policistov, je sledil opozorilni strel Pozivov, naj se ustavita, nista upoštevala, ker pa se je eden od osumljencev z orožjem v roki obrnil proti policistu, je ta iz službenega orožja izstrelil opozorilni strel v varno smer.

Eden od osumljenih se je takoj zatem ustavil, na tla odložil pištolo in se predal. Vklenili so ga v lisice, medtem ko je drugi moški bežal in že sedel v parkirano alfa romeo giulietta z italijanskimi registrskimi tablicami. Kriminalisti so odkrili tudi večjo količino denarja v različnih valutah, ki sta ga roparja odnesla ob ropu.

Eden s pištolo, drugi s kuhinjskim nožem Policisti so ugotovili, da sta se državljana Italije, gre za moška, stara 58 in 49 let, doma z območja Bergama, združila zato, da v Sloveniji oropata banko. Avto sta pred tem ukradla v Italiji, za rop pa sta si nabavila tudi orožje. Gre za revolver večjega kalibra s pripadajočimi naboji ekspanzijskega učinka.

Eden od osumljenih je imel pri sebi ponarejeno osebno izkaznico in vozniško dovoljenje Italije. Na območje Slovenije sta sicer prišla vsak s svojim vozilom in se nastanila v prenočitvenem objektu na območju Strunjana. Vsaj tri dni pred storitvijo kaznivega dejanja sta si natančno ogledala poslovalnico banke v Izoli in se na ta način pripravila za izvršitev oboroženega ropa.

Nad uslužbenke z brcami in grožnjami 16. februarja okoli 7.40 sta počakala na prihod uslužbenke v predprostoru pri zadnjem, službenem vhodu v banko. 58-letnik je bil oborožen s pištolo, mlajši osumljenec pa z večjim kuhinjskim nožem. Tam sta uslužbenko banke nasilno in z grožnjami z orožjem prisilila, da je odprla prostore banke.

Ob vstopu v prostore sta od uslužbenke zahtevala, naj odpre trezor. Ker tega pred prihodom druge sodelavke ni mogla narediti, so skupaj počakali še drugo bančno uslužbenko. Ko je prišla, jo je 49-letnik prijel za vrat in jo potisnil na tla, pri čemer si je poškodovala ustnico, drugi pa je vanjo uperil pištolo. Lotila sta se tudi tretje zaposlene, ki je prišla v službo. Eden od roparjev jo je prijel za obraz in jo posedel na tla.

Roparja sta se bančnih uslužbenk lotila nasilno, jih brcala, potiskala, vlekla, prijemala z rokami, pri čemer sta jim ves čas z orožjem grozila, da jih bosta ubila. Prisilila sta jih, da so odprle trezor in iz njega vzele večjo količino denarja različnih valut. Storilca sta nekaj denarja vzela tudi bančnim uslužbenkam, in sicer eni pet evrov in mobilni telefon, drugi deset evrov, tretji pa denarnico.

Pridržali tudi 20-letno Ukrajinko, a so jo izpustili Poleg dveh osumljenih državljanov Italije so kriminalisti pridržali tudi 20-letno državljanko Ukrajine, ki živi na območju Bergama. Ugotovili so namreč, da je v Slovenijo prišla skupaj z osumljenima in se z njima nastanila na območju Strunjana. Pozneje so ugotovili, da ni sodelovala pri ropu, zato so jo izpustili.

Koprski preiskovalci so od svojih italijanskih kolegov izvedeli, da sta oba roparja že stara znanca policije in da imata obsežno policijsko kartoteko predvsem s področja premoženjskih kaznivih dejanj.

58-letnik se je ropa v Sloveniji lotil, medtem ko bi moral v zaporu prestajati osemletno zaporno kazen. Med prostim izhodom se je očitno raje, kot da bi s vrnil za zapahe, odločil za nov roparski pohod.

Preiskovalni sodnik jima je odredil pripor, osumljena pa sta ropa (do 15 let zapora), prikrivanja (do dve leti zapora), nedovoljenega prometa z orožjem (do enega leta zapora) in ponarejanja listin (do treh let zapora).

Ne spreglejte