Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2011,
16.36

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nigerija napad žrtve

Sobota, 27. 8. 2011, 16.36

5 let, 6 mesecev

Najmanj 19 mrtvih v napadu na poslopje ZN v Nigeriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V petkovem samomorilskem bombnem napadu na poslopje Združenih narodov v Abuji, v katerem sicer dela 1000 ljudi, je umrlo najmanj 19 ljudi, več deset pa se jih zdravi v bolnišnicah.

Kraj dogodka je obiskal nigerijski predsednik Goodluck Jonathan.

Število žrtev se bo verjetno še povečalo

Tiskovni predstavnik nigerijske službe za izredne razmere Yushau Shuaib je dejal, da so policisti doslej potrdili 19 smrti.

A policija še vedno ni objavila uradnih podatkov o številu smrtnih žrtev in ranjenih v petkovem napadu, ko se je v poslopje ZN s hondo, naloženo z eksplozivom, zaletel samomorilski napadalec. Po neuradnih virih naj bi v napadu in za posledicami poškodb umrlo med 19 in 25 ljudi, čeprav se bo število žrtev verjetno še povečalo.

Preiskava okoliščin dogodka aktivno poteka

Številne žrtve so reševalne službe namreč prepeljale v več bolnišnic, popolnega pregleda nad podatki pa še ni. Med žrtvami so nigerijski delavci, ki so na območju izvajali gradbena dela in nekaj zaposlenih v ZN, med njimi tudi ena Norvežanka.

Policisti na drugi strani zagotavljajo, da preiskava okoliščin dogodka aktivno poteka in da policija išče zarotnike, poroča dpa. Odgovornost za napad je sicer že prevzela lokalna islamistična skupina Boko Haram, ki si prizadeva za uveljavitev šeriatskega prava na severu države.

Jonatan: Položaj bomo obvladali Napad sta že obsodila tako generalni sekretar Ban Ki Moon, kot nigerijski predsednik Goodluck Jonathan. Slednji je napovedal odločno borbo proti terorizmu in obiskal poškodovano poslopje, ki so ga sicer zjutraj zaprli za javnost.

"Boko Haram je lokalna skupina, ki je povezana s teroristično dejavnostjo," je Jonathan ob obisku kraja napada povedal novinarjem. "Kot vlada delamo na tem in položaj bomo obvladali," je še zagotovil.

Z delom bodo nadaljevali Ulice Abuje so medtem pod poostrenim nadzorom vojakov in policistov. Vojaki pregledujejo vozila, namenjena v mesto z bližnjega letališča. Petkov napad je bil namreč prvi, katerega tarča so bili tujci, ki delajo v Nigeriji in ki že tako živijo v strahu pred skupino Boko Haram.

Iz ZN so sicer sporočili, da bodo kljub napadu nadaljevali z delom v Nigeriji.

Ne spreglejte