Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 3. 2014,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Boško Šrot sojenje

Četrtek, 27. 3. 2014, 12.18

8 let

Na sojenju Bošku Šrotu danes pričata nekdanja predsednika uprave Radenske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z zaslišanjem prič se na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljuje sojenje Bošku Šroti in družbi Atka Prima zaradi suma zlorabe položaja.

Na zatožni klopi sta tudi nekdanji direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar in nekdanja Šrotova svetovalka Vesna Rosenfeld, ki jima tožilec očita pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja.

Kot priča je bil najprej zaslišan nekdanji predsednik uprave Radenske Zvonko Murgelj, ki je dejal, da je Šrotu ob prevzemu položaja dejal, da se s financami ne bo ukvarjal. Murgelj je na čelu Radenske zamenjal Tomaža Blagotinška, ki bo prav tako zaslišan danes.

Murgelj je povedal, da je ob začasnem prevzemu vodenja Radenske Šrotu dejal, da se sam ne bo ukvarjal s finančnimi zadevami, zato je nadzorni svet kot prokuristko družbe imenoval Mojco Međedović. Po njegovem mnenju je bila Radenska v času, ko jo je vodil, vseskozi relativno dobro likvidna družba. Kar zadeva posojila družb iz skupine laške pivovarne Centru Naložbe in Infond Holdingu, je dejal, da sam neposrednih navodil za plasiranje denarja ni dobival.

"Meni je bilo to rečeno samo enkrat, ko je prokuristka že odstopila," je dejal. Poudaril je, da sicer kljub temu ni želel nakazati štiri milijone evrov na Center Naložbe, zato tega tudi ni storil. Na vprašanje, ali so njegovi odločitvi sledile kakršnekoli sankcije, je dejal, da se to ni zgodilo.

"Ni čisto v neskladju z zakonom" "Ker Radenska v tem primeru ni hotela nakazati denarja, so mi predstavili predlog, da Radenska kupi delnice Rudnika Velenje v vrednosti štirih milijonov evrov, kar je družba pozneje tudi storila," je dejal. Zunanja pravna svetovalka Nina Plavšak naj bi mu sicer, kot je dejal Murgelj, dejala, da takšno financiranje lastnih delnic "ni čisto v neskladju z zakonom". Vedel je, da Radenska daje posojila družbam na vrhu skupine, vendar pa se je vzdržal komentiranja, saj naj to ne bi bila njegova zadeva.

Posojila v višini 110 milijonov evrov niso bila vrnjena Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško ter predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe z družbama Infond Holding in Center Naložbe, povezanima s Šrotom, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti.

Vsa tekoča denarna sredstva, ki so jih imele družbe na razpolago, so se morala prenašati na Infond Holding in Center Naložbe, ki jih je skoraj v celoti porabil za financiranje nakupa delnic Pivovarne Laško, Šrotu v obtožnici očita tožilec Jože Kozina. Končna posledica te finančne operacije, ki je potekala od 7. novembra 2008 do 30. junija 2009, je bilo več kot 110 milijonov evrov posojil Infond Holdingu, ki pa v večini nikoli niso bila vrnjena.

Ne spreglejte