Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
7.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

požar Ljubljana Mercator

Sreda, 13. 5. 2015, 7.25

6 let, 7 mesecev

Na pogorišču Mercatorjevega skladišča se gasilci spopadajo z amonijakom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po včerajšnjem obsežnem požaru na Hladilniški poti v Ljubljani, v katerem je v celoti pogorelo Mercatorjevo skladišče, je na terenu gasilska straža, ki pripravlja teren na prihod kriminalistov.

Kot so nam povedali na Gasilski brigadi Ljubljana, so teren ob 7.30 zapustile dodatne enote, ostalo pa je še sedem gasilcev, ki nadzorujejo območje. "Čez noč so bila na požarišču še vedno posamezna žarišča, ki jih je bilo treba aktivno gasiti. Od 7.30 pa gasilci pripravljamo požarišče, da bodo kriminalisti lahko čim prej varno začeli ogled," je pojasnil Jože Ložnar Kranjc, namestnik poveljnika Gasilske brigade Ljubljana.

Gorelo na hektarju površine Nekaj težav imajo gasilci še z uhajanjem amonijaka, a jih rešujejo in izpostavljajo, da nevarnosti za okolje ni.

Glede na to, da je imel včerajšnji požar kvadraturo skoraj hektar oziroma je gorelo na površini 9.350 kvadratnih metrov, bi mu lahko po besedah Ložnar Kranjca rekli kar požar desetletja. Če izvzamemo požare v naravi, požara v takem obsegu in s tako intenziteto na tem območju ni bilo že zelo dolgo, je povedal namestnik poveljnika.

Danes sicer ne pričakujejo nobenih posebnosti na terenu, prav tako ni nobenega posebnega priporočila za prebivalce, saj požarišče ni več aktivno, gasilska straža pa opravlja nadzor. "Še vedno je mogoče, da je kje še kakšna vroča točka," je pojasnil Ložnar Kranjc.

Policisti bodo začeli preiskavo Požar na Hladilniški poti so gasilci gasili kar štiri ure, nato pa ostali na straži tudi čez noč. Pogoreli so kar dve tretjini skladiščnih prostorov in vsi skladiščeni izdelki. Požar je terjal tudi eno smrtno žrtev, ena oseba pa je bila lažje poškodovana.

Policisti naj bi danes začeli preiskavo požara. Določena območja objekta so po besedah Vinka Stojnška s Policijske uprave Ljubljana pregledali že v torek, vendar bodo pravi ogled za iskanje vzroka požara najverjetneje začeli danes, če bodo vzpostavljeni pogoji za to.

Uničeni vsi skladiščni izdelki in dve tretjini skladišča Kot so sporočili iz družbe, je požar po prvih ocenah huje poškodoval okoli dve tretjini skladiščnih prostorov, uničil je tudi vse skladiščene izdelke. Zaradi velikega obsega požara bo gmotna škoda velika, konkretna ocena stroškov pa bo mogoča po koncu uradne preiskave. Družba Mercator je imela tako objekt z opremo kot tudi skladiščeno blago ustrezno zavarovana, je zatrdila tiskovna predstavnica Katja Kek.

Omenjeno skladišče je sicer oskrbovalo Mercatorjeve trgovine v osrednji in zahodni Sloveniji. "S takojšnjo prerazporeditvijo obstoječe oskrbovalne verige ta dogodek ne bo pomembneje vplival na delovanje trgovin na teh območjih. Dolgoročno oskrbo svojih trgovin bo Mercator zagotovili s prerazporeditvijo svojih logističnih poti iz preostalih dveh skladišč, ki sta v Mariboru in Ptuju, ter z najemom zunanjih logističnih kapacitet," so navedli v Marcatorju.

Kot je še pojasnila Kekova, zdaj prerazporejajo delo, njihov ključni cilj pa je vzpostavitev normalne oskrbe trgovin. Ob tem je navedla, da Mercator že dlje časa načrtuje tudi projekt gradnje novega logističnega centra. "Zdaj je ta projekt dobil še toliko večjo pomembnost in prioriteto."

...52 naših gasilcev je istočasno posredovalo na hladilniški, skupaj s kar 228 prostovoljnimi gasilci iz celotne...

Posted by Gasilska brigada ljubljana on 12. maj 2015
Ne spreglejte