Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2011,
17.18

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kokainski kartel Slovenec Hrvaška

Torek, 24. 5. 2011, 17.18

3 mesece, 1 teden

Med prijetimi pripadniki balkanskega kokainskega kartela tudi Slovenec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaška policija je sporočila, da so pripadniki "balkanskega kartela", ki so jih prijeli prejšnji teden, iz Brazilije v Evropo pretihotapili 360 kilogramov kokaina.

Gre za količino v skupni vrednosti 23 milijonov evrov. V okviru mednarodne policijske operacije Dogma so v Španiji prijeli tudi slovenskega državljana.

Zapletena in dolga operacija v boju proti tihotapcem mamil Hrvaški policisti so poudarili, da je šlo za eno najbolj zapletenih in najdaljših operacij v boju proti tihotapcem mamil. V njej so prijeli pet pripadnikov "balkanskega kartela", ki so prevzeli kokain v pristanišču v španski Valencii, ter še šest hrvaških državljanov.

Operacijo so začeli konec leta 2008, ko so začeli spremljati hrvaške državljane, ki so znotraj kartela oblikovali samostojno celico, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Prejšnji teden so prijeli šest hrvaških državljanov v Zagrebu, Splitu in Zadru ter v BiH.

Namestnica ravnatelja hrvaškega protikorupcijskega urada Natalija Petković je danes izjavila, da je eden od prijetih osumljen oblikovanja zločinske organizacije, ki je od aprila lani do maja letos pretihotapila najmanj 718 kilogramov kokaina. Hrvaškim mediji so poročali, da je bil vodja skupine Hrvat, ki je imel prijavljeno bivališče v Zagrebu, Pragi in Tomislavgradu v BiH. Petkovićeva je dodala, da preiskava poteka še proti štirim hrvaškim državljanom, ki niso na Hrvaškem.

V "verigi" sodeloval tudi Slovenec Španska policija je prijela del "balkanskega kartela", ki je poskusil iz pristanišča v Valencii v avtomobilih prepeljati 360 kilogramov belega prahu, ki je prispel z ladjo iz Santosa v Braziliji.

Kot so pojasnili, sta Hrvat in Albanec do 300-metrske ladje priplula v gumenjaku, na katerega so natovorili 14 kovčkov s skupno 360 kilogrami kokaina. V pristanišču sta ju z avtomobilom in kombijem čakala Slovenec in Srb. Španski policisti so jih aretirali, preden so z voziloma zapustili pristanišče.

Policija je prepričana, da omenjena pošiljka ni bila prva in da je na evropskih trgih z mamili končala najmanj še ena podobna pošiljka. Prijeti so namreč imeli tudi poslovne prostore na Češkem, kjer so imeli fiktivna podjetja, prek katerih so prikrivali svoje resnične posle.

V operaciji Dogma so sodelovali tudi policisti iz BiH, Češke in Nizozemske, vse pa je spremljala tudi ameriška zvezna agencija za boj proti prepovedanim mamilom (Dea).

Ne spreglejte