Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nesreča nesreča sodišče

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 14.33

8 let

Marko Matoh ni odgovoren za smrt treh izkušenih pirotehnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po osmih letih od dogodka se je z oprostilno sodbo končalo sojenje Marku Matohu, delovodji Kemijske industrije Kamnik (KIK), ki mu je obtožnica očitala, da je odgovoren za smrt treh delavcev.

Sodnik Srečko Škerbec je namreč menil, da Marku Matohu tožilstvo ni dokazalo, da je prav njegovo ravnanje pripeljalo do tragične nesreče 18. julija 2007 na vojaškem poligonu v Polhovi jami v bližini Neverk pri Pivki. Tam je KIK v soglasju z ministrstvom za obrambo uničeval eksplozivna sredstva.

Takrat je predčasna eksplozija odsluženih vžigalnikov za ročne bombe M75 ubila tri izkušene pirotehnike, in sicer takrat 28-letnega Tomaža Kregarja, 46-letnega Franca Berleca in 52-letnega Franca Žerovnika. Pirotehniki so v usodnem trenutku raztovarjali stare vžigalnike ročnih bomb in jih pripravljali za uničenje.

Natančnega vzroka nesreče niso ugotovili "Nesporno je, da je tragični dogodek posledica delovne nesreče, medtem ko so uničevali eksplozivna sredstva. In čeprav je sodišče postavilo različne izvedence, ki so ugotavljali določene pomanjkljivosti, pa vzročne zveze, ali je prav ravnanje obtoženega pripeljalo do nesreče, ni moglo ugotoviti. Torej se ni dalo natančno ugotoviti vzroka nesreče. Lahko da se je zgodila samoeksplozija, lahko da je kdo od delavcev prišel v fizični stik z vžigalnikom, da je vžigalnik padel na tla, da se je nekdo spotaknil, lahko da so na dogodek vplivale vremenske razmere," je pojasnil sodnik.

Ker ga je sodišče oprostilo, mora stroške kazenskega postopka in tudi stroške njegovega zagovornika kriti državni proračun, medtem ko je oškodovance, ki so v postopku priglasili premoženjskopravni zahtevek, napotil na pravdo.

Se bo tožilstvo pritožilo? Zadnjo besedo, ali se je po osmih letih sojenje za Matoha, ki ima od nesreče naprej zdravstvene težave, končalo, bo imelo tožilstvo, ki se lahko na takšno odločitev okrožnega sodišča pritoži. To je sicer v končni besedi poudarilo, da je krivda oziroma odgovornost obtoženemu dokazana, zanj pa namesto zapora predlagalo dve leti dela v splošno korist.

Ne spreglejte