Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 2. 2015,
15.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

heker

Četrtek, 5. 2. 2015, 15.49

8 let

Mariborski heker bo moral za zapahe, zvišali so mu denarno kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Višji sodniki so presodili, da je višina zaporne kazni (štiri leta in sedem mesecev) za računalniškega hekerja primerna, moral pa bo plačati 25 tisoč evrov več, kot mu je bilo sprva naloženo.

Računalničar Matjaž Škorjanc je izdelal zlonamerno računalniško kodo, s katero se je med letoma 2008 in 2011 okužilo več kot 12 milijonov računalnikov po vsem svetu. Škode je bilo za več milijonov ameriških dolarjev, v zadevo pa se je vpletel celo ameriški FBI, ko je agent pod krinko od mladega računalničarja navidezno kupil zlonamerno kodo.

Med pomembnejšimi kupci je bila španska kriminalna združba Mariposa. Decembra 2013 so tako Škorjanca spoznali za krivega za vdor v informacijske sisteme, pomoč pri tem dejanju in pranje denarja ter mu odredili štiri leta in deset mesecev zapora, tri tisoč evrov denarne kazni ter odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi, ki naj bi jo ocenili na več kot sto tisoč evrov.

Pri kaznivih dejanjih naj bi mu pomagala nekdanja partnerica Nuša Čoh, ki je na svoj račun prejemala nakazila za zlonamerno kodo, zaradi pranja denarja pa so jo obsodili na osem mesecev pogojne zaporne kazni.

Tožilstvo zahtevalo sedem let in pol zapora S sodbo okrožnega sodišča niso bili zadovoljni ne obsojenca ne tožilstvo. Tožilstvo je namreč za Škorjanca zahtevalo sedem let in pol zapora ter deset tisoč evrov stranske denarne kazni, za Čohovo pa leto in pol pogojne zaporne kazni. Na drugi strani je obramba zahtevala razveljavitev sodbe, tudi zaradi domnevno nezakonito pridobljenih dokazov.

Višji sodniki so presodili, da je kazen ustrezna. Obrambi je pritrdila v delu, da se mora Škorjancu v kazen šteti tudi čas pridržanja, s tožilstvom pa so se strinjali, da je denarna kazen prenizka, zato so jo zvišali za okoli 25 tisoč evrov.

Škorjancu so sicer med postopkom že odvzeli stanovanje, avtomobil in računalniško opremo. Sodba je pravnomočna, obsojenca pa lahko na vrhovno sodišče vložita zahtevo za varstvo zakonitosti

Ne spreglejte