Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
8. 12. 2015,
12.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Socius aretacija Dubaj Interpol policija

Torek, 8. 12. 2015, 12.53

6 let, 6 mesecev

Klemenčičevi ne vedo, kje je nekdaj vplivni svetovalec Leonardo F. Peklar

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pol leta po aretaciji Leonarda F. Peklarja v Združenih arabskih emiratih na ministrstvu vodijo postopek njegove izročitve Sloveniji, kje natančno je, pa ne vedo. To morajo vedeti Arabci, pravijo.

Postopek izročitve nekdaj vplivnega svetovalca Leonarda F. Peklarja, za katerim je bil zaradi neudeležbe na sojenjih izdan sklep o priporu ter razpisana mednarodna tiralica, konec maja pa naj bi ga aretirali v Združenih arabskih emiratih (ZAE), še ni končan.

Ministrstvo za pravosodje Gorana Klemenčiča je zahtevo za izročitev v ZAE poslalo junija, a so Arabci zahtevali dopolnitev dokumentacije. Odgovor iz Slovenije je bil poslan v drugi polovici oktobra, povratne informacije iz ZAE pa na ministrstvu še niso prejeli, pravijo.

Peklar: Sem na prostosti Ob tem pa ni jasno, ali arabski policisti, ki so konec maja slovenske kolege obvestili o aretaciji Peklarja, tega dejansko "imajo".

Peklar se je namreč junija oglasil medijem in zatrdil, da je na prostosti. "Že pred mesecem dni sem opravil informativni razgovor in pojasnil svoje argumente. Sklep o priporu je bil izdan ob izdatnem kršenju temeljnih pravic," je povedal za Finance.

Tudi Peklarjev odvetnik Janez Stušek trdi, da informacije slovenske policije o Peklarju, ki že leta živi v Dubaju, ne držijo. "Po nam razpoložljivih informacijah ni bil ne pridržan in ne priprt," pravi. Trdi, da sta s Peklarjem občasno v stiku, nazadnje naj bi z njim govoril pred dobrim tednom dni. Omenimo, da smo tudi mi poskušali stopiti v stik s Peklarjem, a neuspešno.

Ministrstvo: Zagotavljanje navzočnosti v pristojnosti ZAE Je torej Peklar pridržan ali na prostosti? Na policiji so ponovili, da so maja iz Abu Dabija prejeli obvestilo o aretaciji Peklarja, ki so ga posredovali ministrstvu, s tem pa je zanje postopek končan. "Postopek izročitve je v pristojnosti ministrstva, razen operativne izvedbe, kjer se policija ponovno vključi," so pojasnili.

Na ministrstvu pravijo, da danes ne vedo, kje je Peklar, da pa je ravnanje po aretaciji odvisno od zakonodaje ZAE, njihovi organi morajo vedeti, kje je. "Lociranje iskane osebe, zagotavljanje njene navzočnosti v času vodenja izročitvenega postopka in tudi odločitev v zvezi z njeno izročitvijo je v pristojnosti organov ZAE. Poteka v skladu z njihovo notranjo zakonodajo."

Za pojasnila smo prosili pristojne institucije ZAE, odgovore čakamo.

Postopek lahko traja Koliko časa bo trajal postopek izročitve, na ministrstvu za pravosodje za zdaj ne znajo povedati.

"Postopek se vodi skladno s pravili nacionalnega prava relevantne države, v tem primeru ZAE, prav tako pa na njegovo trajanje pomembno vpliva okoliščina, ali in v kolikšni meri iskana oseba izkoristi pravna sredstva, ki so ji na voljo v izročitvenem postopku," pravijo. Poudarjajo pa, da izkušnje kažejo, da izročitveni postopki z geografsko bolj oddaljenimi državami, ki temeljijo tudi na drugačnem pravnem redu, trajajo dlje časa.

Ne spreglejte