Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2011,
15.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Franc Kangler Katarina Kresal policija

Petek, 9. 9. 2011, 15.44

7 let, 12 mesecev

Kangler podal dve kazenski ovadbi zoper kriminaliste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborski župan Franc Kangler je ta teden podal dve kazenski ovadbi zoper kriminaliste zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponareditve uradne liste in nezakonitega prisluškovanja.

Ovadbo zoper tri kriminaliste je vložil, ker so podani razlogi za sum, da je skupina v sostorilstvu storila kaznivo dejanje ponareditve uradne listine. Po Kanglerjevih besedah je kriminalist, ki je naredil uradni zaznamek, na tožilstvo, policijo, protikorupcijsko komisijo in POP TV naslovil anonimko, ki je potrdila navedbe iz zaznamka. To pa je služilo za pridobitev odredbe za uvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov. Nezakonito tajno snemanje in prisluškovanje? Druga kazenska ovadba zoper tri kriminaliste se nanaša na nezakonito tajno snemanje in prisluškovanje, ker so leta 2008 v uradni zaznamek kriminalista zapisali citat Kanglerjevega pogovora iz nezakonitega prisluškovanja, kar pa so uporabili tudi v odredbi za hišno preiskavo, je pojasnil Kangler. "Neutemeljeni in absurdni očitki na Kanglerjev račun" Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak iz Odvetniške družbe Čeferin je pojasnil, da so že maja letos ob hišnih preiskavah pri Kanglerju in na Mestni občini Maribor vedeli, da gre za neutemeljene in absurdne očitke na Kanglerjev račun. Hkrati pa je bilo po zagovornikovih besedah očitno, da prihaja do določenih akcij, ki temeljijo na kršitvah človekovih pravic in temeljnih svoboščin, saj odredba za hišno preiskavo vsebuje podatke iz nezakonitega prisluškovanja.

Bošnjak je opozoril še na drugo nenavadno ravnanje policije pri izvajanju hišne preiskave pri Kanglerju doma. Obramba je zahtevala navzočnost prič po Kanglerjevi izbiri, vendar policija tega ni dovolila in je pripeljala svoje priče, kar je po Bošnjakovih besedah skrajno nenavadno.

Vpogled v listine šele po intervenciji sodišča Zaradi suma nezakonitega ravnanja policije je poskušal Kangler z zagovornikom dobiti dostop do dokumentacije o prisluškovanju, vendar sta naletela na težave. Šele po intervenciji na sodišču so jima omogočili vpogled v bistvene listine o prisluškovanju v letu 2009, je pojasnil Bošnjak. Na podlagi teh listin je zagovornik ugotovil, da je prišlo do problematičnega ravnanja policije, ki sama piše uradne zaznamke in anonimke, ki jih uporabljajo kot dokaz za izvedbo preiskovalnih akcij.

Z lažnimi podatki do prisluškovanja? Bošnjak in Kangler sta bila kritična tudi na račun tožilca in preiskovalnega sodnika, ki nista preverila navedb v zahtevi za prisluškovanje. Policisti so namreč po Kanglerjevih besedah z lažnimi ali prirejenimi podatki prepričali preiskovalnega sodnika, da je podpisal odredbo za prisluškovanje.

O ovadbi Kresalove se bo še odločil Kangler je prepričan, da so bile kršene njegove človekove pravice in temeljne svoboščine. Zaradi ravnanja policije je Kangler naslovil pritožbo na takratno notranjo ministrico Katarino Kresal. Ministrica je v odgovoru zapisala, da nepravilnosti niso bile ugotovljene in da preiskave ne bo, je dejal Kangler in dodal, da je s tem kršila 28. člen zakona o policiji. Po pregledu dokumentov se bo odločil, ali jo bo kazensko ovadil.

Po odmevni policijski preiskavi v začetku maja, v kateri mu je bila odvzeta tudi prostost, je Kangler podal kazenske ovadbe zoper sedem ljudi iz policije. Takrat in tudi danes je Kangler vse obtožbe zanikal in napovedal, da bo to dokazal tudi na sodišču. Napovedal pa je tudi nove ovadbe.

Ne spreglejte