Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 11. 2013,
15.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jože Kozina Tomaž Lovše

Četrtek, 21. 11. 2013, 15.50

5 let, 6 mesecev

Jože Kozina: Varščina je zagotovilo, da Lovše ne bo nabrusil pet in pobegnil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tožilec je odločitev o tem, ali bo preiskovalna sodnica proti varščini izpustila Lovšeta, prepustil sodnici, ob pogoju, da se mu odvzame potni list.

Jože Kozina je v izjavi za javnost poudaril, da je to ena prvih kazenskih zadev v njegovi karieri, kjer je bila škoda odpravljena še v predkazenskem postopku oziroma v preiskavi. "Če bi se to zgodilo v kakšnih drugih znanih primerih, bi bil več kot zadovoljen. Tukaj se je zgodilo, deloma po zaslugi Banke Slovenije, ki je odvzela licenco, deloma pa tudi zaradi pripora. Kajti Tomaž Lovše je potem izjemno intenziviral postopke, sklenil sporazum z Dinersom International, in popravila se je škoda. Kar še ni zapadlo, so rezervirana sredstva, ki jih je zagotovila banka, v pretežnem delu pa Diners International, kateremu Lovše zdaj dolguje šest milijonov evrov," je pojasnil Kozina.

Odločitev preiskovalne sodnice je ocenil kot pravno korektno, tudi ekonomično: "Milijon evrov pa ni drobiž, ne za Lovšeta ne za državo." Še vedno sicer obstaja možnost, da bi se v zakonskem roku osmih dni na odločitev sodnice pritožil, vendar trenutno ocenjuje, da se ne bo.

Druga okoliščina je ta, da je Lovše drugič ponudil varščino v znatno višjem znesku in v drugi obliki, in sicer milijon evrov v gotovini. "Po meni znanih podatkih tako visoke varščine ni še nihče ponudil, obseg varščine pa je zagotovilo, da obstaja majhen riziko, da bo Lovše nabrusil pete in pobegnil." Dodal je, da je prej obstajala možnost, da bi se v Ameriki skril, zdaj pa ima tam upnike.

Obstaja verjetnost, da do februarja preiskava še ne bi bila končana Pojasnil je, da okoliščina, da je škoda odpravljena, ne pomeni, da bo tožilstvo od pregona odstopilo. Po njegovem mnenju je tveganje, da bi pobegnil, minimalno, obstaja pa verjetnost, da do 7. februarja 2014, ko bi ga po šestih mesecih, kolikor je omejen pripor zaradi begosumnosti, morali izpustiti iz pripora, in to brez varščine, preiskava ne bi bila končana na način in v obsegu ter kakovosti, kot jo pričakuje Kozina.

"Upoštevati je treba dejstvo, da se je 7. avgusta začel predkazenski postopek, torej hišna preiskava, hkrati pa je stekel tudi sodni postopek oziroma sodna preiskava, kar je neke vrste unikum. Zdaj imamo težavo, da nam po treh mesecih in pol ne uspe zagotoviti vseh podatkov, ki bi bili podlaga za odločanje sodne izvedenke. Gre za izredno pomembno in obsežno zadevo, saj ne gre samo za poslovanje Dinersa, temveč tudi z Lovšetom povezanih družb prek ocena, Deviški otoki, ZDA, Evropa. Zadeva pa je avgusta padla z neba. Obstaja torej riziko, da bi Lovše februarja odšel iz pripora brez varščine, ki je po moji oceni večji, kot to, da bi pobegnil," je pojasnil Kozina.

Kaznivo dejanje je že bilo storjeno Na vprašanje, ali je bilo Lovšetovo premoženje zavarovano, je pojasnil, da so ta predlog podali, vendar so med preiskavo ugotovili, da je večina tega premoženja tako doma kot v tujini pod hipoteko.

Poudaril je, da je sicer škoda odpravljena, vendar šele po kaznivem dejanju. "To, da je škoda poravnana, lahko vpliva na kazensko sankcijo, ne pomeni pa, da bomo od pregona odstopili. Tožilstvo bo nadaljevalo vzporedno sodno preiskavo in predkazenski postopek, potem bo sprejelo odločitev. Če se bodo očitki potrdili, bo vložena obtožnica," je pojasnil in dodal, da nikakor ni šlo za poskus, saj je bilo z dnem odvzema licence kaznivo dejanje končano. "To je presečni dan, ko se ugotavlja škoda ali protipravno pridobljena korist," je še pojasnil Kozina.

Ne spreglejte