Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
14.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sojenje

Torek, 15. 10. 2013, 14.42

8 let

Izvedenci v zadevi Oven čez mesec dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav bi sodišče počasi že lahko končalo sojenje Edvardu Ovnu in Zdravku Strmčniku, se to ni zgodilo, saj združenje sodnih izvedencev za gradbeno stroko potrebuje več časa za izdelavo mnenja.

Sodnica Lea Habjanič se že vse od aprila letos trudi, da bi pridobila mnenje komisije združenja sodnih cenilcev in izvedencev za gradbeno stroko, saj je to mnenje odločilno, da bo lahko sojenje Edvardu Ovnu, podjetju Etaline Inženirig in njegovemu direktorju Zdravku Strmčniku pripeljala do konca.

"Sporočili so, da potrebujejo še mesec dni in da imajo težave z zadnjim vprašanjem, in sicer s tem, kakšna je vrednost predmetnih nepremičnin danes," je pojasnila sodnica in dodala, da ji ne preostane nič drugega, kot da obravnavo preloži. Vse stranke v postopku so se strinjale, da omenjeno vprašanje za ta kazenski postopek ni relevantno, zato bo sodnica to vprašanje izpustila.

Očita se jim zloraba položaja in pomoč pri tem dejanju Naj spomnimo, da nekdanjega direktorja Stanovanjskega sklada RS Edvarda Ovna tožilstvo preganja zaradi domnevne zlorabe položaja pri preprodaji 24.183 kvadratnih metrov velikega zemljišča leta 2002. Poleg Ovna sta obdolžena še podjetje Etaline Inženiring, d. o. o., in takratni direktor te družbe Zdravko Strmčnik, ki ga obtožba bremeni pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja ali pravic.

Po skupno več kot šest let trajajočih postopkih policije, tožilstva in sodišča je bila preiskava končana novembra 2011, tožilstvo pa je obtožbo vložilo julija 2012, sedem let po razkritju afere v medijih in deset let po opravljenem poslu. Sklad je pod vodstvom Ovna leta 2002 od podjetja Etaline Inženiring odkupil zemljišča v Vižmarjah in zanje plačal 100 odstotkov več, kot je dva meseca pred tem podjetje Etaline Inženiring odštelo prejšnjim lastnikom. Po oceni tožilstva je bil sklad pri takšni kupčiji oškodovan za približno dva milijona evrov. Sojenje se bo nadaljevalo in verjetno končalo 26. novembra.

Ne spreglejte