Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
14.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

4

Natisni članek

preiskava ovadba Koper policija

Torek, 12. 2. 2019, 14.02

5 let, 2 meseca

Direktor sodelavcu nakazal višjo odpravnino, ta je razliko nakazal na njegov račun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

4

denar | Fotografija je simbolična. | Foto STA

Fotografija je simbolična.

Foto: STA

Koprski kriminalisti so konec lanskega leta zaključili predkazenski postopek zoper direktorja in njegovega nekdanjega ožjega sodelavca v enem od javnih zdravstvenih zavodov na območju koprske policijske uprave. Kriminalisti so ugotovili, da je direktor sodelavcu nakazal višjo odpravnino od zakonsko določene, ta pa je razliko kasneje nakazal na njegov račun. Hkrati so odkrili, da je ena od zaposlenih sebi in dvema ožjima sodelavcema neupravičeno dvignila plačo.

Predkazenski postopek se je začel na podlagi obvestila protikorupcijske komisije. Kriminalisti so ugotovili, da je osumljeni direktor javnega zdravstvenega zavoda v letu 2011 del dodeljenih javnih sredstev uporabil v nasprotju z nameni, za katere so bila dodeljena zavodu. To je direktor storil izključno z namenom, da bi sam prišel do denarja, ki mu ga je dolgoval njegov takratni podrejeni sodelavec.

Neuradno naj bi šlo za direktorja ZD Izola Evgenija Komljanca, poroča STA.

Direktor sodelavcu nakazal višjo odpravnino, ta je razliko nakazal na njegov račun

Sodelavec mu iz lastnih sredstev ni mogel vrniti dolgovanega denarja, zato se je direktor zavoda odločil, da bo sodelavcu neupravičeno priskrbel denar javnega zavoda, katerega še danes vodi in upravlja, so sporočili s Policijske uprave Koper.

To je direktor storil tako, da je sodelavcu neupravičeno odobril izplačilo odpravnine, ki je bila za približno sedem tisoč evrov višja od zakonite, nakar je nekdanji sodelavec nezakoniti del odpravnine nakazal direktorju na njegov osebni bančni račun.

Direktor zavoda je osumljen storitve kaznivega dejanja zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, nekdanji sodelavec pa pomoči pri istem kaznivem dejanju, saj mu je pri tem pomagal.

Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen do petih let zapora. Prav tako so kriminalisti med preiskavo v istem javnem zavodu ugotovili, da je javna uslužbenka, zaposlena v upravi omenjenega zavoda, storila kaznivo dejanje nevestno delo v službi.

Zaposlena sebi in dvema ožjima sodelavcema neupravičeno dvignila plačo

Zaposlena je namreč pri opravljanju svojih nalog zavestno kršila delovnopravno zakonodajo in kolektivno pogodbo za javni sektor ter z namenom, da bi sebi in dvema ožjima sodelavcema v upravi javnega zavoda neupravičeno dvignila plačo, neupravičeno dodelila delovna mesta z zahtevano univerzitetno stopnjo strokovne izobrazbe, za katera niso izpolnjevali pogojev glede izobrazbe.

Tako so trije javni uslužbenci na škodo javnega zavoda pet let neupravičeno prejemali za pet, deset in 12 izhodiščnih plačnih razredov višjo plačo od tiste, za katero so imeli pravico.

Za kaznivo dejanje nevestno delo v službi je zagrožena kazen zapora do treh let. Obe kazenski ovadbi so kriminalisti podali na Okrožno državno tožilstvo v Kopru.

Ne spreglejte