Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2013,
9.42

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasvet koža zdravje ognjič

Torek, 16. 7. 2013, 9.42

6 let, 1 mesec

Ognjič pomirja kožo in uresničuje sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Ognjič je ena najbolj vsestranskih in zdravilnih rož, kar jih najdemo na naših vrtovih. Najbrž ste že slišali za priljubljeno ognjičevo mazilo, ki kožo pomirja in obnavlja.

Ognjič, cvetlica s cvetnimi listi v različnih odtenkih rumene in oranžne, so naše babice poimenovale tudi vremenar, saj naj bi njegov cvet napovedoval vreme. Veljalo naj bi, da bo dan deževen, če je ognjičev cvet pred osmo uro zjutraj še vedno zaprt.

Vremenar ali ne, ognjič velja za eno najbolj vsestransko zdravilnih rož z naših vrtov. Že zgodaj so ugotovili, da njegova tinktura pomirja občutljivo kožo, celi rane, odrgnine in opekline ter celo ščiti pred sončnimi opeklinami in jih lajša. Najbolj pogosto ognjič najdemo v obliki ognjičevih mazil, ki jih še posebej pozimi radi uporabljamo za pomiritev suhe kože in zaščito kože pred mrazom.

Ognjič ima tudi izjemno antimikrobno moč ter zavira nastanek bakterij, zato ga priporočajo tudi lekarnarji. Kaj pa vsebuje ta roža, da je tako zdravilna? V ospredju so tri snovi, eterično olje, triterpeni in flavonoidi. Slednji delujejo protivnetno, eterično olje ognjiča učinkuje proti krčem, triterpeni pa branijo pred okužbami.

Blaži težave z aknami in mozolji Tudi zato ognjičevo tinkturo in mazilo svetujejo mladostnikom, ki jih pestijo težave z mozolji in aknami. Pri tem pomaga tudi ognjičev čaj. Z njim si lahko umivate obraz, seveda pa ga lahko tudi spijete. Ognjičev čaj namreč pomirja želodec in čisti organizem.

Pravijo tudi, da uživanje ognjičevega čaja ureja menstrualni cikel, priporočajo pa ga tudi ženskam v meni. Uživanje ognjiča pa odsvetujejo nosečnicam.

Za konec pa še zanimivost: v srednjem veku so verjeli, da ognjič varuje med spanjem in uresničuje sanje, zato so si njegove cvetove potresali v posteljo.

Ne spreglejte